Rok po operaci štítné žlázy

Dobrý den,prosím o radu. Jsem rok po celkovém odstr.štítné žlázy.Před operací Tsh 100.Vše po operaci v pořádku.4měsíce po operaci 9/2014 výsledky Tsh 0,91(0,34-5,6) a fT4 14,1 (7,9-16).V prosinci jsem měla velký stres(nemoc v rodině)a od té doby mám různé zdravotní problémy jako vnitřní třes,pocit škrcení,hubnutí a pocit při chůzi a stání jako na vodě.PL to přičítá šž.V 03/2015 kontrola na edokr. výsledky tsh 0,1(0,34-5,6) a ft4 13,7(7,9-16). Do té doby jsem brala letrox 125 denně. Nyní mi MUDr.předepsal 125-5x a 2xpůlku.Jsem prý mírně předávkovaná.Chtěla jsem se zeptat za jak dlouho se upraví hladina tsh.Neustále mě trápí to jakoby motání a nevím zda-li je to od toho předávkování.V zimním období jsem do toho měla ještě 2x antibiotika po měsíci.-zánět průdušky a chřipka.Také jsem nastoupila 5měsíců po operaci do práce,kde nemám moc kvalitní sezení u PC,tak jestli by to třeba nemohlo být třeba i od krční páteře.Už si nevím rady, jestli si vše jen nenamlouvám a netrpím nějakou úzkostí.Bušení srdce a nespavost už mi teď v posledním měsíci vymyzelo. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Milá Olgo, rozhodně nešlo o nějaké těžší předávkování hormony štítné žlázy, na které by se daly "svést" Vaše potíže, hodnota fT4 je zcela v normě - to je samotný hormon štítné žlázy, který odpovídá za účinky na organismus. TSH přímo na tělo nepůsobí, takže v tomto případě není tak důležité, že hodnota je snížená. Za Vašimi potížemi bude tedy něco jiného - podle Vašeho popisu se mi zdá docela pravděpodobné, že jde o psychosomatické potíže v důsledku velkého stresu.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: