Rosacea

Dobrý den,již jsem do vaší poradny psala,tak se nezlobte,že píši znovu. Bohužel ani můj kožní mi nestanovil diagnózu,jen se mi "vysmál",můj problém bagatelizoval a poslal mě k psychologovi. V mém okolí není kožní,který by se vám věnoval. Ale ono to není příjemné,když vás přes den tváře poštipují a pálí,až z toho bolí hlava a pálí oči. Večer mám tváře chladné,přesto mě štípou na lícních kostech. Chtěla bych se zeptat,je to rosacea?Jak tak čtu,tak léčit se to nedá,to budu celý zbytek života červená a hlavně mě budou ty tváře stále pálit?Ani make-up mi nedrží,jelikož se pod tím teplem roztéká a mám mastnou t-zónu. Rozšířené žilky nemám,pupínky také ne.Nebo ten stav může ještě nastat?Např. krém rozex se může aplikovat i na červený erytém,i když nemám pupínky?Všude se píše,že se má vyhýbat vlivům,kdy může kůže zčervenat,ale já je mám červené a pálí mě již od dopoledne.Nejhorší je to štípání a pálení. Měla bych podstoupit nějaké vyšetření,které mou diagnózu potvrdí? Samozřejmě bych nejraději,kdyby někdo mou diagnózu vyvrátil a byla to to třeba jen alergie. Moc vám děkuji za váš čas.

Odpověď odborníka:

Podle fotografie by mohlo jít jak o rosaceu, tak i o přecitlivělou kůži atopickou. Rozhodně doporučuji používat co nejšetrnější kosmetiku - na čištění 2xdenně jen micelární vodu pro citlivou pleť, následně ošetřit hydratačním krémem - např. Toleriane ultra, Cicaplast či Sensibio DS apod. Omezte sluníčko. krém Rozex můžete použít i v případě, že by o rosaceu nešlo, pokud byste třeba po 3 týdnech použití neviděla žádné zlepšení, bylo by vhodné zkusit léčbu jinou. Speciální vyšetření na průkaz těchto diagnos bohužel neexistuje.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: