Rosol na kloubech nohy

Dobrý den, již před dvěma roky se mi udělal na kloubku na prstu vedle palce jakoby puchýřek. Vypadal jako když se udělá puchýř na patě od boty, ale po propíchnutí z něj šel průsvitný rosol. Bylo to bezbolestivé do té doby dokud se znovu nenaplnil. To bylo tak do měsíce. Po propíchnutí zase měsíc pokoj. Po nějaké době se ale udělal stejný puchýt z boku na kloubu palce. Jednou jsem se s tím stavil na chirugii a tam to vytáhli inj. stříkačkou s tím, že když se to znovu objeví tak se to bude muset odstranit. Poněvadž to ošetření bylo dost nepříjemné stále jsem to odkládal. Pak jsem jednou byl se znaménkem na kožním a tak jsem to ukázal i tam. Lékař mi řekl, že to je - už si nevzpomenu na název, dokonce mi to ukazoval v nějaké knize a jestli mi nevadí, že mi to trochu sníží životní komfort (citace), tak že se nic neděje. Jinak, že mám přijít a vypálí to dusíkem. Viděl to i můj ortoped. Tam jsem se dověděl, že klouby jsou odpadkový koš těla a řekl mi že jsem asi také trochu překyselený tak abych držel nějakou dietu a napsal mi kolagen a omegu3. Poněvadž to ale začíná být dost bolestivé - puchýř se naplní tak do týdne, kůže na něm je jako mozolovitá a tak tolik nepovolí a bolí to někdy i v klidu. Rozhodl jsem se jít na ten dusík. Mám ale takový pocit, že ani ta chirurgie a ani to kožní není správné. Že se ten rosol tvoří v tom kloubu a ať se to vypálí nebo vyřízne, bude se tvořit dál a bude se to opakovat. Že by se měla odstranit příčina tvorby toho rosolu. Chtěl bych se tedy zeptat: jít na ten dusík, nebo raději na chirurgii. Nebo něco úplně jiného. Zkouším přiložit foto palce + prst vedle palce. Velice děkuji za odpověď a doufám, že se toho konečně po dvou letech zbavím. S pozdravem J.

Odpověď odborníka:

Je poravděpodobné, že se jedná o drobné ganglion v souvislosti s mezičlánkovým kloubem palce. Odstranit na ortopedii ´nebo chirurgii. Teprve histologické vyšetření odhalí o jaký útvar se jedná. Novotvar se musí odstranit celý, celé pouzdro, aby se z něj nevytvořilo nové.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x