Rostouci tsh i pri léčbě

Prosím o radu měsíc od měsíce mám vyšší hodnoty tsh jinak hormony v normě vzdy me zvýší davku léků a pri další kontrole vzdy vyšší tsh v říjnu 4.2 listopad 6.4 a ted dokonce 7.3 čím to může být? Snažíme se s manželem o miminko ani to se nedaří ačkoliv cyky jsou pravidelné a ovulace normálně probíhá. Dekuji

Odpověď odborníka:

Vážená paní Šárko, poruchy menstruačního cyklu a fertility jsou častým klinickým příznakem u funkčních poruch štítné žlázy. U hypotyreózy bývají prodloužený menstruační cyklus, oligomenorea a sterilita. Výskyt u gravidních žen je kolem 3–4 %, hypotyreóza může nepříznivě ovlivnit průběh těhotenství a je spojena s rizikem malformací plodu. V průběhu těhotenství je nutná maximální rychlá saturace hormony štítné žlázy a udržování funkce kolem horní hranice normy. Ženy fertilního věku varujeme před vysazením substituce v případě otěhotnění a vždy u těchto osob léčíme i subklinické formy hypotyreózy, která se také může podílet na poruchách menstruačního cyklu a na sterilitě. Kontroly v těhotenství provádíme v 4týdenních intervalech hlavně v 1. polovině gravidity, po 20. týdnu gravidity bývá substituční dávka již stabilizovaná a nemusí se většinou dále zvyšovat. Neléčená hypotyreóza v těhotenství nepříznivě ovlivňuje průběh gravidity a zvyšuje riziko malformací plodu, který je do 12.–14. týdne plně závislý na hormonech matky. Kongenitální anomálie se mohou objevit u 10–20 %, porucha duševního a tělesného vývoje až u 50 % neléčených případů hypotyreózy. Častější je nízká porodní hmotnost a porod před 38. týdnem těhotenství. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: