Roupi v dospívání - je to normální?

Dobrý den. Již brzy mi bude patnáct let a opakovaně se mi vrací roup dětský. Již jsem si ho několikrát vyléčila sama, přesně podle dávkování, ale nyní mi už prášky došly a já nevím, co s tím. Léčila jsem se Vormexem. Je to v dospívání normální? Hygienu samozřejmě dodržuji. Hrozně se za to stydím. Co dělám špatně? Stydím se to říct rodičům, respektive matce. Už v mých deseti letech říkala, že je to ostuda, natož teď, skoro v patnácti. Snad mi odpovíte. Děkuji předem. Kamila P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Kamilo, nákaza roupem dětským se může vyskytnout v každém věku, dokonce se často stává, že současně s dítětem se nakazí i maminka nebo tatínek. Takže i když ti už bude 15, není to žádná ostuda. Nic za co by ses musela stydět. Asi tě to neuklidní, ale říká se, že v současné době je na světě roupem nakaženo asi 1,2 miliardy lidí. Léčba Vermoxem je úspěšná, ale musí se vždy současně s podáním 1 tbl večer provést druhý den následná opatření - převléct všechny lůžkoviny ( vyměnit prostěradlo i povlaky na peřiny, dát si čisté pyžamo) a nově vyprat i všechno použité spodní prádlo a kalhoty, které byly v kontaktu s oblastí řitního otvoru . Celá tato procedura, tj. tableta večer + výměna prádla se musí ještě 2x opakovat - za 2 a 4 tý po první tabletě - Současně je dobré, mít krátce zastřižené nehty a nehty si neokusovat - tam je totiž zdroj nových vajíček. Hlavním zdrojem nákazy jsou dětské kolektivy, pokud máš sourozence, bylo by dobré současně přeléčit i je. recept na Vermox ti předepíše tvoje obvodní dětská paní doktorka. amozřejmě pak všechny následující dny je nutné denně měnit spodní prádlo. Zdravím, ať se to podaří, Rajchlová.

MUDr. Věra Rajchlová
MUDr. Věra Rajchlová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: MUDr. Věra Rajchlová - praktický lékař pro děti a dorost

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: