Roupy?

Je mi přibližně 23 let a asi ve 21 letech jsem měl poprvé roupy a poprvé jsem vůbec zjistil co je to. Vyléčil jsem se velice rychle díky tabletkám Vermox, a tak jsem si radši nakoupil více balení tohoto lék. Teďkon mě začalo velice bolet břicho přímo pod solarem, v trvání přibližně 14 dní, kdy byl pocit po najedění (i větších porcí) ihned chuti hladu a kručení v břiše přibližně 10 minut po dojedení jídla. Musel jsem jíst 8 krát denně abych bolest břicha trošku ztlumil. Po 14 dnech nepříjemných bolestí jsem si začal kontrolovat stolici a napadlo mě, že mám asi opět roupy. Minule tyto příznaky nebyli. Přišel jsem na to, že je asi mám, tak jsem si ihned vzal Vermox. Za dva dny to přešlo, a snažil jsem se tento lék dát i nenápadně přítelkyni. Což se mi za pár dní povedlo, protože jí také bolelo břicho. Abych to zkrátil, byl jsem u doktora (o roupech jsem se nezmínil), poslal mě na sono, které nic neukázalo a ve vzorkách krve bylo vše v pořádku. Nyní je to asi měsíc od prvních bolestí a stále mě bolí břicho. Za měsíc jsem si vzal už asi 7 přášků vermoxu. Chci se zeptat, pokud jsem nakažen já i přítelkyně a ona tyto prášky nebere a já ano, je možné, že když si vezmu prášek vermoxu aby mě přestalo bolet břicho, druhý den mi je fajn, večer jsem poté s přítelkyní a druhý den v noci mě probudí bolest břicha, opět kolem 5 ranní a nemohu spát, tak je ihned během jednoho dne dostanu a nakázím se a nebo to může být něco jiného? Děkuji za odpověď a za doporučení jak postupovat, případně, pokud bychom s přítelkyní byli nakaženi roupy, tak zda máme na nějaký čas přestat se sexem, či čemu se v sexu vyvarovat. PS: ve stručnosti: Bolest břicha pod solarem, po jídle pocit hladu, pocit jít na záchod několikrát denně.

Odpověď odborníka:

Petře. Roup dětský je parazit, který způsobuje střevní potíže jak dětem, tak i dospělým. Nepíšete, jak Vám byl poprvé diagnostikován, ale při stanovení diagnozy je nutné buď vidět červíky přímo ve stolici, nebo provést vyšetření stolice na přítomnost vajíček. Jiná možnost není, z krve se onemocnění nezjistí. Samozřejmě pokud je jeden z partnerů nakažen, pak je vysoce pravděpodobné, že se nakazí i druhý. Léčba je snadná, ale tablety Vermox jsou na předpis, tak vcelku nerozumím informaci, že jste si jich "radši koupil víc", léky nejsou volně prodejné. Také je třeba dodržovat doporučené dávkování, tedy po PROKÁZANÉ infekci roupem dětským 1 tableta 1. den, pak 1 tableta za 14 dní a ještě jedna za dalších 14 dní. Vzít si tabletu pokaždé, když Vás bolí břicho není řešení. Navíc Vermox je lék, který má přísné indikace a neuvážené braní těchto léků by mohlo způsobit závažné nežádoucí účinky. A teď k Vašim potížím: roupi samozřejmě bolesti břicha způsobit mohou, ale soubor příznaků, kterými trpíte Vy, není pro infekci roupem typický. Spíš mi to připadá jako funkční střevní obtíže. Je nutné, abyste navštívil buďto interní, nebo přímo gastroenterologickou ambulanci, kde byste předal informaci o tom, že jste a jak dlouho jste léčil domnělou infekci roupem dětským. Je třeba udělat podrobné vyšetření krve a stolice, pak se teprve může stanovit diagnoza. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolest v krku může zaútočit kdykoli. Buďte připraveni
Bílý jogurt: zatočí s průjmem i vaginální infekcí
Články: Bílý jogurt: zatočí s průjmem i vaginální infekcí
Exotická jídla na dovolené...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Kopřiva
Články: Kopřiva
K léčbě dlouhodobého...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: