Rozbor léku, hubnutí

Vážená paní Ševčíková, měl bych dvě otázky. 1. Mohu si někde v ČR nechat udělat rozbor přášku/vitamínu ? Existuje nějaký ústav, instituce, kam mohu donést nebo zaslat pilulku k prozkoumání? Nechával jsem si něco dovážet z USA, je to dost drahé a nemám k tomu moc důvěru. Docela by mě zajímalo, zda to obsahuje, to co má. 2. Jsem rok a půl po plastice mitrální chlopně. Cítím se relativně dobře, zůstaly mi však dvě věci, na které už doktoři nenašli vysvětlení. Jednak jsem ztratil svalovou hmotu a jednak se mi překrvují žíly víc než kdy dřív. Dělají se mi na nich úplně boule, najednou mi jsou vidět až třeba k nehtům nebo na ruce se zvětšily do velikosti malíčku...ale s tím mi nikdo neporadí, to už vím. Zajímá mě to hubnutí prosím. Konečný verdikt lékaře byl, že to je nějaká pooperační záležitost a že holt se s tím nic moc neudělá. Cvičím, jím, pohyb mám a pořád se to zhoršovalo. Nejvíc to bylo vidět na předloktí. Tam mi svalovina slezla téměř úplně na kost. Podkožní tuk nemám téměř žádný. Nikdy jsem nebyl svalík, ale todle je přehnané. Začal jsem tedy pít navíc nutridrinky, míchat si sacharidové a proteinové nápoje a zlepšilo se to. Jakmile je vynechám, je vidět, "jak to leze zase dolů". Myslíte, že to je opravdu tak, že po takovém zákroku na mimotělní oběh, to tělo i s odstupem času takto reaguje? Jím celkem zdravě si myslím, stravu si hlídam. Nerad bych byl odkázán na tyto nápoje, pokud bych nechtěl vypadat jako anorektik. Děkuji za reakci. Přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Martine, zdravotní nezávadnost doplňků stravy posuzuje Státní zdravotní ústav. Zkuste se se žádostí o rozbor obrátit tam. Pokud po vynechání nutridrinků, sacharidových a proteinových nápojů ztrácíte tělesnou hmotnost i při plném příjmu stravy a přiměřené fyzické aktivitě, tak stravou nepřijmete dostatečné množství energie. Dbejte na to, aby jste měl v jídelníčku dostatek kvalitních bílkovin, sacharidů,kvalitních tuků, zeleniny a ovoce. Při sestavování jídelníčku se můžete inspirovat potravinovou pyramidou. Důležitá je ale i pohybová aktivita. Pokud i přes Vaši snahu nebudete moct přibrat jen příjmem stravy, vyhledejte kvalifikovaného nutričního terapeuta, který by zhodnotil Váš jídelníček a odborně Vás vedl.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x