Rozdíl mezi hsv 1, hsv 2

Dobrý den, pane doktore, před několika dny jsem měla nechráněný orální sex, zhruba 6 dní poté se mi objevil můj první (pevně doufám že poslední) genitální opar. Na opary v ústech netrpím. Na internetu jsem se dočetla, že jsou 2 typy herpes simplexu. Partner v té době žádný viditelný opar na penisu neměl, se spermatem ani pokožkou jsem do kontaktu nepřišla. Proto jsem usoudila, že s největší pravděpodobností mám herpes simplex 1.typu. Chtěla bych se proto zeptat, jestli to nějak jako laik můžu zjistit. Moje paní doktorka mi krev nenabrala, prý je častější na genitáliích HSV2. Že nedošlo přímo k pohlavnímu styku jsem jí neříkala. Chtěla jsem si proto zaplatit rozbor krve, ale řekli mě, že je to zbytečné, že nelze s určitostí na 100% rozlišit, jestli jsem se setkala s HSV1 nebo HSV2. Dá se to tedy odlišit nějak jinak? Paní gynekoložka říkala, že to lze poznat podle rozsahu- ten já jsem měla velký, proto si myslí, že HSV1 by to způsobit nemohl. Ještě se pro jistotu zeptám, zda když nebudu mít zrovna žádné pupínky a budu "zdravá", jestli je to na partnera přenosné. Slyšela jsem, že je dobrý Lysin v tabletkách, nemáte s tím prosím nějakou zkušenost? Poslední dobou často stonám (močák, angína, teď herpes), tak přemýšlím o kombinaci lysinu a Wobenzymu, abych dalšímu oparu předešla. Moc děkuji za Vás čas a přeji hezký den, NR.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, sama nemůžete rozeznat, zda jste se infikovala HSV typem 1 nebo 2. Jak říkala Vaše lékařka, opary na genitálu častěji způsobuje HSV typ 2 a na rtu HSV typ 1, není ale vyloučeno, že to může být naopak. Testováním se typ HSV rozlišit dá, ale jaký to má pro Vás význam? Jedná se v obou případech o virovou infekci, která po primoinfekci doživotně přetrvává ve specifických buňkách těla, nelze se jí žádným způsobem zbavit. Kdykoliv při oslabení organismu může dojít k reaktivaci infekce a může tak dojít k novému výsevu puchýřků. Spouštěčem může být např. horečka, stres atd. Neexistuje žádná léčba, která by dokázala eliminovat vir z organismu. Prevencí opakovaného výsevu může být posilování imunity, což lze dosáhnout zdravým životním stylem, podpůrně mohou působit i zmíněné přípravky. V indikovaných případech lze preventivně podávat Herpesin. V období bez výsevu puchýřků infekční nejste.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
opar | Od: jaromila | 25.7.2013 20:37
Chci se jen zeptat, když jste chytla ten herpes z orálního sexu Váš partner měl v té době opar na rtu?
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: