Rozdílná schopnost využití potravy.

dobrý den, Při 180 cm jsem nikdy nevážil víc, než 74 kg Vždy jsem jedl do syta, kdy jsem chtěl, co jsem chtěl a kolik jsem chtěl, přesto jsem nikdy nepřibral. V posledních měsících naopak hubnu, zřejmě v důsledku nemoci, ale ne k tomu směřuji svůj dotaz. Spíše mě zajímá čím to je, že někdo ztloustne i z takového množství a složení potravy, při kterém by jiný člověk hubl. Jistě, je to dáno vrozenými, genetickými předpoklady, ale musí přece existovat v konečném důsledku nějaký konkrétní mechanismus, proč tělo jednoho člověka umí potravu zužitkovat lépe, než jiné.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Josefe, pro všechny živé organizmy platí, že při dlouhodobém nebo trvalém nedostatku živin chřadnou a hynou. Jiný univerzální mechanizmus, který by jednoznačně vysvětlil, proč někomu stačí méně a jiný potřebuje více, neexistuje. Kromě vrozených a zděděných dispozic hrají úlohu zevní faktory, které zejména v raném dětství nastavují v těle takovou úroveň látkové přeměny, která konkrétního jedince provází po zbytek nebo většinu dalšího života. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze 2, IV. Interní klinika, Ambulance nutriční podpory

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: