Rozestup mezi rtg vyšetřeními

Dobrý den. Měla bych dotaz ohledně rentgenového záření. Před týdnem jsem byla na RTG krční páteře (4 snímky), kde byly odhaleny nějaké problémy a mám dojem jelikož docela trpím i se ubytkem zad (v kříži) tak jsem se ptala doktorky, jestli by bylo možno udělat celkový rentgen páteře nebo aspoň oblast kříže, abych něco nezanedbala i tam a ona mi řekla, že teď ještě ne, že je moc brzy, že by mi další dávka záření mohla uškodit a mít vliv na mojí následnou plodnost (dítě v nejbližší době neplánuji). Chtěla jsem se tedy zeptat, co je na tom pravdy, jak moc je RTG záření škodlivé a jaké musí být mezi jednotlivými RTG vyšetřeními intervaly? Vyšetření bylo prováděno na přístroji Bucky diagnost TH Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rtg záření je nebezpečné, když se překročí určitá povolená dávka a je třeba dbát patřičných odstupů od jednolivých dávek při vyšetření. Budte si jistá, že lékařka nebo rtg laborantka dbá pokynů a ví přesně, co dělá, ale vy se proto znepokojovat nemusíte /vždy jde o poměr mezi výtěžností snímku a bezpečím pacienta/. RTG přístroje na rtg pracovištích jsou také velmi přísně hlídány na vydávanou dávku záření. Vždy je také potřeba dbát na pokyny ordinujícího lékaře, nelze na přání pacienta dělat jakékoli další snímky (možná spíše proto vám laborantka řekla to, co řekla). Domluvte se s lékařem, který vás na vyšetření poslal a uvidíte dle výsledků, zda bude další rtg sn. potřeba nebo ne. Hezký den.

Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: