Rozestup stydké spony a porod

Dobrý den, nyní jsem ve 33.týdnu těhotenství a včera při kontrole mi moje gynekoložka zjistila rozestup stydké spony cca 1cm. Vyšetření provedla pohmatem, byla to příšerná bolest. Myslíte, že se rozestup ještě může zvyšovat? A v kolika % se v tomto případě doporučuje provést císařský řez? Raději bych rodila přirozeným způsobem, ale z různých zdrojů se dočítám, že by po porodu s velkou pravděpodobností hrozily komplikace v podobě velkých bolestí a příp. při samotném porodu roztržení stydké spony. Jedná se o moje druhé těhotenství. Už od cca 20. týdne mám hodně velké bolesti při chůzi. Snažím se hýbat minimálně, většinu dne trávím od toho 20.tt vleže nebo v polosedě, bolesti stále ale přetrvávají. Podobné potíže jsem měla i v prvním těhotenství, ale tehdy se objevily tuším až po 30. týdnu, ale nepřikládala jsem jim velký význam. Vzhledem k tomu, že se jednalo o moje první těhotenství, tak jsem myslela, že je to naprosto normální, proto jsem se ani lékařům s tímto nesvěřila. Porod proběhl přirozený, lehce předčasný (v 35.tt). Bolesti stydké spony po porodu jsem žádné neměla, ale teď mám obavy. Za Vaši odpověď děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jedná se o komplikaci, která se v průběhu těhotenství může dále zhoršovat. Po porodu zase naopak dochází k úpravě stavu a to ve většině případů velmi dobře. Důležitý je nyní pro vás klidový režim, dostatečná výživa, dostatek bílkovin, vitamínu D, minerálů a zpevňující bederní pás. Porod vaginální cestou možný je. Pokud je však rozestup příliš velký, omezení pohyblivosti a výrazná bolestivost, může být doporučeno ukončení porodu císařským řezem. Stav je vhodné řešit s odborníkem na rehabilitaci. Existují speciální stahovací pásy, které . Porod vaginální cestou je možný. Pokud by se jednalo o velký rozestup doprovázený velkou bolestivostí a znemožněním pohybu, bylo by rozumnější vést porod císařským řezem.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: