Rozhodně to není žíznivka?

Dostala jsem se od urologa pro nadměrné pití do rukou mladé endokrinoložky. Už asi 10let piji 5l tekutin denně a v létě "zvládnu" i nad 10l. Endokrinoložka na prvním setkání říkala, že to nebude DI, protože v noci žízeň nemám a chodím vždy každou noc jen 1x na wc. Poslala mě na odběr na osmolalitu séra a moče a krevní obraz-12hodin přes noc jsem před odběrem nepila. Vše vyšlo v normě až na železo. Je tento test skutečně dostačující? Čtu totiž všude, že bych měla podstoupit test v nemocnici trvající nad 24hodin! Psychicky jsem celá léta v pohodě. Nemám pocit, že jde o zvyk-omdlívám, když piji méně. Nechci si ničit ledviny, mohu věřit takovému "drobnému" testu? Co pak ale dělat s NEUTUCHAJÍCÍ žízní? Také trpím extrémní zimomřivostí. Štítnou žlázu mám OK. Teplotu mám normální. Děkuji moc za pro mě zásadní informace!!Pěkné svátky!!

Odpověď odborníka:

Podstatou diabetes insipidus (DI) je nadměrné močení, proto jsou pacienti naměrně žíznivý. Četnost močení, zejména nočního, je pro nás opravdu téměř klíčová informace. Pacient s DI prostě nedokáže přestat chodit na WC, chodí tam stejně často přes den i v noci. Test s 24 hodinovým žízněním se provádí u pacientů, kde máme závažné podezření na DI (podle laboratorních hodnot a toho, jaké mají potíže).
Nadměrná žízeň může být důsledkem i jiných nemocí - cukrovka, odchylky iontů, ale také psychického původu, většinou je spouštěčem nějaká výrazně stresová situace.
Přeji příjemné svátky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: