Rozmanité zdravotní potíže po tte při grawes bas. chorobě

Vážená paní doktorko, omlouvám se za delší dotaz. Před sedmi měsíci mi byla odstraněna celá štítná žláza. Situace před operací byla přitom „vyhrocená“ – byl jsem akutně hospitalizován kvůli narušenému krevnímu obrazu (snížené lymfocyty atd.) – pravděpodobně kvůli Thyrozolu, štítná žláza se stala neudržitelnou (FT4 z 20 na 60 za pár dnů), rozhodlo se pro urychlené odstranění a zklidnění žlázy velkými dávkami jódu. V tomto směru proběhlo vše úspěšně. Dle ultrazvuku na místě zůstal jen drobný granulomek. Ovšem někdy během měsíce stráveného v nemocnici až těsně po operaci se objevily velice rozmanité zdravotní potíže: Cca ještě měsíc po operaci jsem měl těžké deprese, občas problémy s udržením moči. Cca do dvou měsíců od operace svalové záškuby (ty se i nyní občas vrací). Cca 4 měsíce od operace mě trápilo podráždění žaludku (nadměrné křečovité říhání, pocity tlaku až absence pocitu hladu), které se nyní občas má tendenci vracet. Cca ještě 6 měsíců po operaci jsem měl časté průjmy a trávicí poruchy (stolice až 7 krát denně), také silné pálení očí. Přibližně stejně dlouho mě trápily nepříjemné pocity v oblasti konečníku. Nyní mě stále trápí návaly horka (pocit pálení kůže), citlivost na teplo, nadměrné pocení, návalovité pocení v interglut. rýze spojené s nepravidelnou stolicí 1 až 3 krát denně, dále porucha erekce. Také již zmíněné občasné podráždění žaludku, plynatost. V průběhu zmíněných sedmi měsíců jsem kvůli potížím chodil po doktorech: Byl jsem na gastroenterologii – příčina nezjištěna, jen zarudnutí/podráždění v žaludku, byl jsem odeslán na psychiatrii. Na psychiatrii (psycholožka potvrdila) mi bylo řečeno, že reakce mám normální, že příčina v psychice pravděpodobně nebude. Ale že prý trvá až rok, než se tělo po hyperfunkci ŠŽ zregeneruje. Byly mi provedeny rozsáhlejší krevní testy – vše v pořádku – jen zvýšená hladina bilirubinu, kolem 40. Ultrazvuk břicha v pořádku – jen hraničně zvětšená játra. Nedávno jsem byl na nefrologii – vše zcela v pořádku. Na očním mi zjistili zánět spojivek, později přelézání rohovky. Nedávno jsem byl na chirurgii – tam mi pan doktor zjistil podráždění konečníku a hypertonus svěrače – při další kontrole již jen podráždění v důsledku nadměrného pocení v příslušné oblasti. Pan doktor na endokrinologii veškeré potíže od prvního týdne po operaci odmítá, že prý není možné, aby byly způsobeny hormony štítné žlázy. Dodávám, že TSH jsem měl před týdnem po operaci poprvé v normě. Můj dotaz tedy zní, jaký je Váš názor na zmíněné potíže. Kontext: je mi 20, studuji, kvůli potížím příliš nesportuji. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v medicíně je velice těžké říct, že něco s něčím určitě nesouvisí. Sice jsou Vaše potíže netypické na to, aby byly způsobeny hormony štítné žlázy, nicméně alespoň část z nich může souviset s rozhozením jiných hormonů špatnými hodnotami hormonů ŠŽ. Vím, že s tímto vším je těžké normálně existovat, ale pokud jste měl normální hodnoty TSH teprve před týdnem, ještě tomu dejte trochu času a uvidíte, co se bude dít. Držte se.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: