Rozmazané vidění - psychofarmaka a úzkost

Dobrý den, trpím krátkozrakostí a nosím brýle i kontaktní čočky (pravé oko -2,5 levé oko -2,25). Stále mám ale problémy s viděním a zaostřováním na dálku. Byl jsem u očního lékaře na kontrolu a prý dioptrie jsou správné a není potřeba navyšovat. Měl bych asi dodat, že trávím dost času u počítače a beru léky od psychiatra: Amisulprid (AP), Sertralin a Amitriptylin 75mg denně (AD). Chci se zeptat, jestli tyto léky mohou zhoršovat zrak? Často se mi zdá, že hůř vidím, když jsem mezi lidmi (úzkost, soc. fobie). Může i to ovlivňovat mé vidění? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, i když nejsou vámi popisované obtíže uváděny v přehledu nežádoucích účinků, je důležité si uvědomit, že výsledné vidění není dáno jen optickým systémem - refrakční vadou, ale vliv má i zablokovaná krční páteř, rozkolísání hladiny cukru v krvi, pokles krevního tlaku, hormonální rozlady, špatný pitný režim. Psychika sama o sobě mění řadu laboratorně prokazatelných parametrů, takže - proč by nemohla ovlivnit i vidění. Počítač sám o sobě nevyvolá žádnou zrakovou vadu, jen klade vyšší nároky na vidění a odhalí i skryté vady. Koukání na monitor, díky nemrkání, může vést k pocitům pálení, řezání v očích, horší vidění nevyjímaje.

MUDr. Libor Němec
MUDr. Libor Němec

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční ambulance a Iridologická poradna, Vyškov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: