Rozstep patra - dědičnost.

Dobrý den. Chtěla bych s přítelem dítě, bylo by to naše první. Přítel má z předchozího vztahu již dceru. Přítel při narození měl rozštěp patra, měla to i jeho matka, ale jeho dcera to nezdědila. Tak bych ráda věděla, zda je vysoká šance dědičnosti třeba u druhého dítěte? Existuje určitá genetika, kde bych měla jistotu, že to naše dítě nezdědí? Omlouvám se, zda jsem polozila dotaz nesprávně. Dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučuji Vám dojít i s partnerem na genetické vyšetření. Tam se dozvíte, zda nejste nositeli nějaké mutace, která v nesprávné kombinaci pak může způsobit některou z genetických vad. U rozšpěpů se tyto vady často diagnostikují během těhotenství na ultrazvuku, je pak na rodičích, jaký zvolí další postup. Preventivně se doporučuje užívání kyseliny listové už v době, kdy žena těhotenství plánuje, ale ta samozřejmě nemůže zabránit vzniku geneticky podmíněné vady.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: