Roztroušená skléroza?

Dobrý den, minulý rok jsem byla hospitalizována v nemocnici pro bolesti zad a lumbalgie. Necítila jsem kůži na nohou. a spodní strany nohou a zadku. Vyšetřovali mě tedy na Boreliózu - negat. z likvoru a RS kde NMR mozku bez patologie a vyš. likvoru na oligoklon.pásy: OP nalezeny v likvoru 6 a v séru 6 ve shodných intenzitách i pozicích. Pásy jsou velmi slabé, migrují v neutr. a alkal. oblasti. Intratekální syntéza oligoklon. IgG neprokázána. VEP dělán několikrát, pokaždé výsledky stejné- Oboustranně patologický VEP - patologická latence vlny P100, nízká amplituda NPN komplexu. Oboustranný nález bez topické hodnoty. ->Můj dotaz zní: Zda je možné že RS mám či nikoliv. Protože minulý rok mi bylo řečeno že výsledky mám negativní, jen ty VEPY ne a ne vyšetřit tak mi je dělali znovu a znovu. šla jsem si jen pro výsledek, byl tam jiný doktor a řekl mi že RS nemám pozitivní ale ani negativní. Po roce života s tím že jsem v pořádku jsem teď tam kde jsem bylo před rokem, v nejistotě a nervozitě. Chci ještě podotknout že mám latentní tetanii takže různé křeče či mravenčení neřeším a beru to tak že to mám z tetanie. Jediné co vnímám a co mi teď vadí jsou fleky před očima.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud dobře chápu, pak jste nikdy neměla potíže se zrakem a nález na VEP je spíše " náhodný"- subklinický. Křivku VEP vyšetření mohou změnit i jiná onemocnění než roztroušená skleroza, např. postižení sítnice,metabolická onemocnění, cévní onemocnění, degenerativní vrozená onemocnění, idiopatická intrakraniální hypertenze atd. Proto by jste měla byt vyšetřená očním lékařem a dle nálezu pak pokračovat v další diagnostice. RS určitě nemáte, její diagnoza je podmíněná ložisky na MR mozku. Existuje ještě klinická jednotka nazývaná " klinicky izolovaný syndrom", který má trochu jiná diagnostická kriteria než RS a může byt předzvěstí RS. Ale Vaše potíže a výsledky vyšetření nespňuji kriteria pro léčbu ani u této diagnozy.Proti RS i klinickému izolovanému syndromu svědčí také oboustranné postižení VEP a chybění kliniky poruchy zraku. Samozřejmě, že vše je nutné prezentovat s ohledem na objektivní neurologický nález, který neznám a dle kterého je třeba případně zvážit došetření míchy . Přeji pěkný den .

MUDr. Radim Chutný
MUDr. Radim Chutný

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie Oramus s.r.o. Ostrava

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x