Roztroušená skleróza

  • Dotaz od: Marie Škrháková
  • Publikováno: 26.5.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den, Je mi 53 let, jsem z Brna a trpím roztroušenou sklerózou (RS). V roce 1996 mi bylo stanoveno podezření na RS. V této době jsem brala léky Prendison a Muran. V březnu roku 2004 jsem podstoupila magnetickou rezonanci a byla mi potvrzena RS. Od srpna roku 2005 si aplikuji lék Betaferon (1 ml), léčba probíhala bez problémů, neměla jsem žádné ataky a cítila jsem se dobře. Od června roku 2007 jsem po doporučení svého lékaře přešla na léčení RS Avonexem. Do března roku 2008 jsem si Avonex aplikovala jedenkrát týdně, ovšem tento lék byl pro mě příliš agresívní. Chůze, která byla do doby, kdy jsem si začala aplikovat Avonex, výborná, byla čím dál obtížnější. Sama jsem ušla čím dál méně metrů. Od konce března roku 2008 jsem přešla na léčbu RS Copaxonem (Copaxone aplikován do října 2008). Každý den, co jsem si aplikovala Copaxone, jsem měla silnou reakci na aplikaci injekce, která se projevovala silnými otoky v místě vpichu, boulemi a bolestmi. Po těchto zkušenostech s léčbou Copaxonem jsem odmítla další léčbu tímto lékem a žádala jsem přes pojišťovnu návrat k léčbě Betaferonem. Betaferon mně byl vydán 27. 10. 2008. V listopadu 2008 jsem prodělala silnou ataku a dvojité vidění. Nemohla jsem zvedat chodidla, neunesly mě, vše se mi motalo a kolíbalo. K přeléčení ataky jsem dostala několik dávek Solumedrolu, načež mne bylo hůř a hůř, jelikož jsem zároveň diabetik. Diabetes 2. stupně mám od roku 2003, inzulín si od roku 2006 aplikuji čtyřikrát denně. V současné době špatně vidím, sama chodit nemohu, pouze s doprovodem. Ráda bych se Vás zeptala, zda myslíte, že bych měla snížit dávky Betaferonu z 1 ml (aplikace v současné době) popřípadě co by mi mohlo pomoci? A v případě, že bych snížila dávky Betaferonu, tak co by to mělo za následek? V současnosti se léčím v jednom RS centru v Brně. Ráda bych vyzkoušela i jiná RS centra, bohužel jsem limitována vzdáleností, nemohu tím pádem nikam daleko dojíždět. Chci Vás poprosit, zdali byste mi mohli nějaká RS centra doporučit, pokud nějaká jsou (jižní Morava), popřípadě přímo odkázat na nějakého odborníka. Už opravdu nevím co dělat, ale s nemocí chci bojovat. Děkuji Vám moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouváme se za prodlevu v odpovědi. Změny v dávkování může posoudit a provést pouze ošetřující lékař, který zná Váš celkový stav a průběh onemocnění. Bohužel jiné centrum na Moravě blízko Brna nemohu poradit, ale zkuste se obrátit na Rosku (www.roska.cz), tam jistě budou mít podrobnější informace.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: