Roztroušená skleróza a oslabená paměť

Rád bych věděl názor jiného neurologa, než mého ošetřujícího. Jedná se o to, že od roku 2009 mám diagnostikovanou roztroušenou sklerózu. Účastnil jsem se studie od společnosti Biogen Idec (Avonex), nyní pokračuji ve druhé fázi této studie. Ataky mívám cca po dvou letech (2009, 2011, 2013). Avšak po tom posledním ataku na sobě pozoruji, že mám výrazně oslabenou paměť. Studuji VŠ, 3 roky jsem neměl se studiem žádný problém (známky A - C), avšak po posledním ataku (srpen 2013) se mi výrazně zhoršil prospěch (s velkými obtížemi mám E) a pozoruji na sobě, že se nemůžu naučit takové množství informací stejně jako dříve. Dokonce i se soustředěním mám celkem velké problémy. Můj dotaz tedy zní. Je možné, aby RS ovlivnila paměť nebo si to třeba vsugerovávám? Ale když se tak rapidně změnily i známky? Přitom se učím stejně jako dříve, v osobním životě taky žádné problémy nemám (ve srovnání s dobou před atakem v roce 2013). Svým lékařem jsem více méně odbyt, když se ho zeptám na to, co jsem zde napsal. Mám vyhledat jiného nezávislého neurologa (jen na konzultace) nebo jiného odborníka (psycholog,...)? Omlouvám se, že jsem napsal tolik otázek, ale budu moc rád, když na většinu z nich odpovíte. Opravdu mě to zajímá, protože nyní se ve škole spíše trápím, když nevidím takové úspěchy, které jsem míval dříve. Děkuji za odpověď a přeji hezký den, Pavel.

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že potíže s RS souviset můžou. Vyšetření u jiného neurologa asi nemá smysl - chápu dobře, že jste léčen Avonexem ? - tedy máte moderní terapii a soušasná medicína nic moc jiného nabídlout nemůže. Psychická nedstavba jistě být může. Spíše bych tedy zkusila psychologa, trénink paměti apod. Medikamentosní ovlivnění, i když se někdy léky dávají, většinou bohužel smysl nemá.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x