Rozvoj úzkosti po euthyroxu

Dobrý den, pani doktorko. Rada bych se zeptala, zda nemate zkušenost s pacienty, kteří trpěli při braní léků na hypo f-ci stitne žlázy úzkostí? Beru euthyrox od března tohoto roku a cca po 3 týdnech jsem začala mit potíže jako bušení srdce, brnění nohou, nasledne rukou, žaludeční nevolnosti, zavrate. Jsem po všech moznych vysetrech, vse v pořádku. Nikdy jsem se na nic nelecila, nemela žádnou operaci. Neprijemne stavy se zhorsovaly a tak jsem po porade zde snizila euthyrox z 50 na 25, nebot nemuzu spat a zhubla jsem. Nikdy jsem nicim takovym netrpěla, myslíte, že to mohla měnící se hladina hormonu "rozhýbat"? Byla jsem i na psychoterapii a pani doktorka mi rekla, ze ano. Nechci hned volit cestu antidepresivy, nebot se bojim, aby ty stavy nebyly jednou horsi. Poradte prosim, jsem uz bezradna. Mam subklinickou hypotyreozu, momentalne jsem euthyrox vysadila. Je to tyden, hodnoty mam v norme, nebyla jsem uz schopna fungovat. Mam dve deti, chodim do prace a unava z techto stavu je obrovska Za jak dlouho se vysazení muže projevit? Nemam uz bušení srdce, ale nervozita pretrvava.

Odpověď odborníka:

Milá Lucie, domnívám se, že asi Euthyrox nebude celou příčinou Vašich potíží, ale mohl se spolupodílet. Zřejmě tam bude asi více věcí najednou, nějaká osobní dispozice, těžké životní situace apod. a Euthyrox to pomohl odmaskovat. Po vysazení byste mohla vidět zlepšení za 2-3týdny, anebo také ne, protože problém už si nyní žije vlastním životem... Nevím, jaké máte hodnoty hormonů štítné žlázy, takže nutnost užívání a případní znovunasazení v nižší dávce konzultujte se svým endokrinologem, anebo ještě napište do poradny více informací a adresujte to přímo mně. Péče psychologa bude asi potřebná a pokud by se stav brzy nelepšil a vyřazoval Vás ze života, pak se ani antidepresivům nevyhýbejte a současně pokračujte v psychotetapii, je to způsob, jak se z potíží co nejrychleji dostat. Případně se domluvte s praktickým lékařem na neschopence, je to lepší než úplně padnout "na ústa". Držím palce.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x