Rs

Dobrý den, již přes rok docházím na neurologii,kam jsem byla poslána obvodním lékařem kvůli častým nočním paresteziím a znecitlivění horních končetin bez známek vnějších příčin (např.necitlivá ruka od lokte až k prstům, nejčastěji od palce po prsteníček nezpůsobená přeležením - především levá ruka při spaní na zádech nebo na pravém boku), časté noční pocení, únava, svalová slabost, mžitky před očima, brnění v oblasti za krkem - především oblast trapézových svalů, občasné brnění dolních končetin. Při delším záklonu hlavy silné bolesti vycházející z páteře směrem do HK. Jsem léčena 4 roky pro Hashimotovu nemoc štítné žlázy. Vyšetření ukazuje na celkově zhoršené reflexy všech končetin, bylo provedeno RTG páteře bez nálezu, dále opakovaně (2x) EMG vždy s nálezem indikujícím lézy míšních rohů - nízké amplitudy motorických neurogramů, jehlové EMG vykazuje známky reinervace. MR páteře a mozku negativní. Nyní znovu po roce jsem objednána na MR páteře pro zjištění změn, odběr likvoru zatím nebyl proveden. Ráda bych se zeptala, zda se může jednat dle uvedených příznaků a dosavadních nálezů o RS, zda se RS projeví na MR hned nebo je v některých případech pozorovatelná na MR až později,popřípadě o jaké jiné onemocnění se může jednat. Je normální, že již déle než rok se stále nepodařilo najít příčinu obtíží? Od léta 2015 došlo na několik měsíců ke zhoršení příznaků, znecitlivění končetin s následnou obnovou citlivosti prakticky každou noc, častější brnění HK a za krkem během dne, nyní opět mírné zlepšení stavu z hlediska parestezií, brnění končetin a pocit studených rukou občas během dne na několik minut či hodin. Předem děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Milá Alenou,hodnotit Vaše potíže bez vyšetření je obtížné.Váš neurolog Vám nechal provést všechna obvyklá vyšetření.Zat´im nebyla výraznější patologie prokázána.RS je vzhledem trvání subjektivních potíží a při negativni MR vyšetření velmi nepravděpodobná.Spíše bych zvažovala problémy v oblasti páteře a v oblasti paravertebrálních svalů.Buďte ráda,že se žádná patologie neprokázala,úplné. Vyléčení je pravděpodobné.Kl

MUDr. Eliška Klímová
MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie-EMG s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pět věcí signalizujících infekci v ráně
Články: Pět věcí signalizujících infekci v ráně
Tuto otázku si klade mnoho...
Střevních zánětů stále přibývá. Proč?
Články: Střevních zánětů stále přibývá. Proč?
Hledáním příčin rostoucího...
Vyšetření prostaty
Články: Vyšetření prostaty
Při vyšetření prostaty...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Lymeská borrelióza
Články: Lymeská borrelióza
Lymeská borrelióza (LB) je...
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x