Rs

Dobrý den paní doktorko, obrací se na Vás s dotazem ohledně mojí maminky /57 let/. Před deseti dny se u ní projevila náhlá porucha řeči. Několikrát do hodiny se jí stane, že není schopna artikulovat. Neovládá v tu chvíli jazyk, zpomalí se jí mluva a začně "mumlat". Po pár vteřinách vše ustoupí a třeba 10-15 min. je to v pořádku. Pak se stav opakuje. Minulý týden v pátek podstoupila na ER v nemocnici základní neurol. vyšetření a CT mozku i cév s kontrastem. Výsledek dobrý, mozková mrtvička vyloučena. Lékař neví od čeho by to mohlo být. Základní krevní odběry v pořádku. Chtějí ještě doplnit lipidové spektrum a echo srdce. Vidí jen dvě možnosti původu tohoto onemocnění. Buď rychlý nárůst tlaku, který v drobných cévkách mozku způsobil nějaké změny /na CT nic nenašli/ nebo varianta druhá a tou je srdíčko. Prosím paní doktorko, o maminku se hrozně bojím...! Nemohlo by se jednat o jiné vážné onemocnění? Třeba roztroušená skleróza??? Mamince je 57 let. Nekouří, léčí se s lehce zvýšeným tlakem, je po odstranění štítné žlázy. Jen ještě dodám, že ve chvíli, kdy přijde problém s artikulací, tak není schopná ani psát. Pohyb v pořádku, brnění žádné, občas vteřinový pocit závratě. Velice děkuji za Váš názor. JP

Odpověď odborníka:

Tyto příznaky jsou u RS velmi neobvyklé, mnohem pravděpodobnější je opravdu příčina srdeční, nebo cévní. Maminka určitě podstoupí další vyšetření, které odhalí příčinu potíží.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: