Rs

Dobrý den, mám před sebou zprávu z neurologie: faktika bez poruch, hlava bpn. nn.mozkové; motilita bulbů volná, zornice jsou izo, foto+/+, mimika je sym., jazyk plazí středem, šíje volná, amening. hkk: normální tonus a trofika, rr. jsou sym., spr., aktivní hybnost plná ve všech segmentech, py irrit. a zánik. jsou negativní, cílená taxe přesná. břišní rr. jsou živé, symetrické dkk: normální trofika a tonus, aktivní hybnost norm. ve všech segmentech, rr. jsou výbavné, živé, py irrit. a zánik. negativní, Lasegue negativní páteř: volně se rozvíjí stoj a chůze bez patologie, samostatná, čití intaktní. Závěr: recidivující porucha vizu OPL, občas parestesie dlaní, DK a jazyka, v obj. neurol. nálezu jen známky vyšší nervosvalové dráždivosti, na MRI mozku tři nespecifická ložiska gliozy sporného klin. významu, Evp jen lehce abnormální SEP n. tibiales vpravo, diskretní leze v pruběhu dráhy. Lékařka mi řekla, že se podle ní nejspíše nejedná o RS, ale kontrola za půl roku a po roce eventuálně opakovat. Na internetu jsem si později vyhledala příznaky RS a nyní mám pocit, že některé z nich jsem v posledních letech měla - např. často cítím pravou nohu - někdy lýtko, někdy celou nohu, jakoby tupá bolest až trnutí, trvá to několik dní, pak to přejde; nebo období škobrtnutí pravou nohou, tak jednou za den, po krátkou dobu - 14 dní, apod. Nikdy jsem se tím nezabývala, teď mám obavy. Mám se opět objednat na neurologii, nebo počkat půl roku na běžnou kontrolu? Je větší pravděpodobnost, že se jedná o RS? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte-li pochybnosti, objednejte se znovu na neurologii a nechte si provést lumbální punkci - vyšetření mozkomíšního moku diagnosu potvrdí či vyloučí. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: