Rs, cis

Dobrý den, prosila bych o radu. Cca před dvěmi lety jsem navštívila obvodního lékaře kvůli bolestem břicha které trvaly rok a celkové únavě. Proběhlo vyšetření sonografické i gastroskopické - negativní. Proto jsem to dál neřešila. Potíže ale trvaly dál až do současnosti, proto opět po dvou letech návštěva obvodního lékaře. Opět vyšetření v pořádku. Objevily se ale měsíc přetrvávající zvýšené teploty kolem 37,5 stupně. Krevní testy v pořádku, proto mě odeslal na infekční oddělení pro kompletní diagnostiku. Udělali mi spoustu testů, vše v pořádku. V době čekání na výsledky, se objevila porucha rovnováhy, upadávala jsem, krátké pocity jako by mi od kolen dolů mizely nohy. Proto odeslána na odběr mozkomísního moku, kde byly nalezeny 4 oligoklonální pásy v alkalické oblasti a 2 v séru, proto odeslána na neurologii, tam provedeno vyšetření EP v normě. Ve zprávě neuroložka píše:"Obj: rr celk.vyšší zejména na DKK, pozit.py jevy irrit.na DKK, instab.v R III, chůze o širší bázi, obj.kvadruspastic.sy, více na DKK" Paní doktorka vyslovila roztroušenou sklérozu, která by se měla vyloučit, ale za hospitalizace v nemocnici, kterou jsem nemohla podstoupit. S primářem dohodnuto ambulantní dovyšetření a infuze SoluMedrolu (3x500mg). Po infuzích se stav razantně zlepšil. Byla provedena MR, ale pouze mozku, také bez použití kontrastní látky (lékař z RS centra doporučoval MR mozku i míchy) a kontrolní EP.(vše cca půl roku po obtížích). Po týdnu paní doktorka sdělila po telefonu, že nález je naprosto v pořádku bez jakýchkoliv patologických změn,a tudíž nejsem "nemocná" a není tedy třeba dál řešit a něco léčit a že to pouze uzavřeme. Mě osobně ani o žádnou léčbu nešlo, k lékaři jsem šla pro klid duše přítele, osobně se lékům vyhýbám pokud to jde, ale zaráží mě přístup zdejších lékařů. Jednak mi k vyšetření MR nikdo nic neřekl, pouze vysvlečte se, podepište souhlas s vyšetřením, položte se a hotovo nashledanou, pošleme výsledky lékařce. Stejně tak k infuzím, nikdo mi není schopný říct, z čeho mám problémy, ale "léčí" mě něčím a nikdo mi nevysvětlil proč vlastně. Když porovnám přístup lékařů v Brně, kde dojíždím na genetiku, kvůli rakovině, která je u nás v rodině rozsáhlá v přímých liniích, nemůžu si Brno vynachválit. Stejně tak rodiče od přítele, kteří jsou z Brna si přístup nemůžou vynachvallit. Ostatně názor na zdravotnictví v Opavě celkově u spousty lidí, má podobný charakter jako ten můj. Občas jsem mívala deprese, ale po tomhle tom přehazování od lékaře k lékaři a těch přístupech, mám deprese na denním pořádku. Zaráží mě, že pokud mi tedy nic není, z čeho jsem tyto problémy měla, proč byl pozitivní nález v likvoru, proč jsem tedy tak dobře zareágovala na infuze a proč se mi ze dne na den tak razantně objevily fyzické problémy: chodila jsem s dcerkou i na 15km procházky, veškerý volný čas jsme trávily venku a ze dne na den jsem nemohla málem dojít do obchodu a zpět, protože jsem měla pocit, že exploduju a neudýchám to. Pro jistotu jsem si vyžádala výsledky z nemocnice a u MR píše:ve Flair sekvenci je vpravo frontoparientálně juxtakortiálně asi 2mm veliký hypersignální okrsek, je v oblasti s pohybovými artefakty U VEP je uvedeno: křivky reprodukovatelné naznačen W tvar bilat.,ampl. v normě. Po těchto výsledcích a výsledku z likvoru se divím, jak může lékařka říct, že vyšetření jsou bez jakékoliv patologie. Ráda bych vše zkonzultovala s jiným neurologem nejlépe v Brně, ale netuším kam se obrátit, jelikož mi nikdo neodpovídá. Na opavské lékařství jsem už zanevřela a ne jen diky teto mé zkušenosti, ale i po zkušenostech mých příbuzných a známých. Děkuji za Váš čas. Možná že kdyby byl přístup zdejších lékařů jiný a neměla jsem malé děti, nezabývala bych se tím takto. REKAPITULACE: 2003 porod SC 2008 začátek potíží 2009 návštěva lékaře 2011 únor porod SC 2011 červenec náhlé zhoršení potíží (bolesti břicha jakoby už jen poddružné), převážně neustálá únava, divné pocity v nohou. Období od porodu do července jsem se cítila asi nejlíp od roku 2008. Leden 2012 dovyšetření MR a EP Již delší dobu trpím častými depresemi, někdy až bezdůvodnými, s tímto jsem se ale ještě žádnému lékaři nesvěřila, protože to momentálně přikládám k té nejistotě a bezmoci Lékaře jsem opakovaně navštívila na žádost přítele a kvůli dětem. Já 27let. Velice Vám děkuji za Váš čas a Váš názor

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě se skontaktujte s centerem pro léčbu RS, třeba právě v tom Brně, je to podivuhodný postup vašich lékařů, protože pokud nález byl pozitivní na RS, podezření na RS tu je vysoká a měla byste se nadále léčit a rozhodně dojíždět do poradny a být stále kontrolována, aby se zabránilo rozvoji nemoci. Kontakty na kliniky posílám (Bohunice nebo nem U svaté Anny) a skontaktujte se s nimi co nejříve, s sebou všechny okopírované nálezy z vaší nemocnice, prosím. Kontakt: Bohunice: http://www.multiplesclerosis.cz/ms_centra/brno_bohunice.html , Sv.Anna:http://www.multiplesclerosis.cz/ms_centra/brno.html . Infusemi došlo pouze k počátečnímu zaléčení ataky, kortikoidy mohly sice úplně "poléčit" nález na NMR mozku, ale ne vyléčit, v podstatě se nález jen "zamaskoval", ale léčbu dál si určitě zasloužíte a máte na ni právo. Je dobře, že se dožadujete informací a práva na správnou léčbu. Kontakty na další MS centra najdete na tomto odkaze, pokud byste nechtěla jezdit tak daleko: http://www.multiplesclerosis.cz/ms_centra.html . Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x