Rs vs borelióza

Dobrý den, loni v záři jsem měla klišťáka, o kterém jsem se dozvěděla po 10 dnech poté co se mi motala hlava a měla jsem horečky a měla červený flek s bílou skvrnou uprostřed. Byla jsem na kožní a doktorka mi předepsala antibiotika, po kterých jsem se cítila dobře. Po vybraní antibiotik začali problémy. Měla jsem divné vidění, bylo mi špatně, motala se mi hlava. To potom na nějakou dobu ustálo a opakovalo se to cca po 1,5 měsíci. Po měsíci a měsíci a půl od klišťáka mi brali krev a nic mi nezjistili. Letos v srpnu jsem byla na MR mozku a C páteře, kde mi našli ložiska, 7 v mozku, v C páteři ložisko vřetenovitého tvaru. Byla jsem tam kvůli brnění prstů nejdříve palec, potom ukazovák na pravý ruce. Byla jsem na lumbální punkci a zjistili mi roztroušenou sklerózu. Momentálně beru Medrol, ale příjde mi, že nezabírá. Bolí mně kolena, mravenčí mi mozek. Příjde mi ale opravdu divné, že mám rs, když jsem začala mít problémy od té doby, co se ke mně přisál klíšťák. Je pravda, že můj otec má parkinsona a babička měla Alzheimra, ale to přeci nemusí být důvod k RS. Chci se zeptat, jaká může být pravděpodobnost, že výsledky z lumbálky jsou popletené? Slyšela jsem, že borelie se může schovat za RS. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano skutečně, obraz jakoby RS může být ve skutečnosti borelioza, a nebo RS může být nastartována boreliozou. Pozitivního nález boreliozy v mozkomíšním moku je asi jen u 7% nemocných boreliozou. To zda případná borelioza nějak ovlivňuje pozitivní nález mozkomíšním moku svědčícího pro RS, to nevím. S pozdravem a přáním brzkého uzdravení Dr. Roman Špaček, BCL clinic Luhačovice.

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: