Rs, vysoký cholesterol,jaterní testy

Dobrý den, mánžel má diagnozu RS. V současné době nemá kvůli nemoci žádná omezení,ale od lumbální punkce,kterou mu dělali před 1,5 roky, ho tak 3-4x týdně bolí hlava. Bere na to Ibuprofen. Na poslední kontrole mu vyšel vysoký cholesterol,na který mu dala lékařka Lipanthyl 300M. Dále mu vyšly špatné jaterní testy: ALT 1,46 a AST 0,65, ostatní v normě. Mám dva dotazy: Není předčasné užívat léky na cholesterol (hodnota 6,2), když zatím manžel ani nezkusil provést nějaké změny v jídelníčku? A potom, není možné,že jaterní testy jsou špatné kvůli často užívaným tabletám na bolest hlavy? Také za poslední rok užíval 2x ATB na chřipkovité onemocnění. Nebo může snad obojí nějak souviset s roztroušenou sklerozou? Manžel se v ordinaci na nic nezeptá, stydí se . Proto se obracím na vás. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den Kláro! Správná dieta s nízkým obsahem cholesterolu a vysokým podílem vlákniny má při zvýšené hladině cholesterolu obrovský význam, váš manžel by měl v tomto směru svůj jídelníček rychle upravit. Zvýšené hodnoty jaterních testů budou s nejvetší pravděpodobností souviset s užíváním Lipanthylu, pokud se jedná o zvýšení mírného stupně (jak je tomu u vašeho manžela), terapii není nutné přerušit, hodnoty jaterních testů se často upraví k normálu, vhodné jsou jen pravidelné kontroly jaterních testů. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: