Rtg a ozáření

Dobrý den, na cyklovýletě v neděli jsem přeletěla přes řidítka a utrpěla nedislokovanou inrakci radia capitulli (v lékařské zprávě - já se spokojila s výrazem naštípnutý loket). Hlavou mi vrtá pouze to, jestli to není příliš 10 krát rentgenování během jednoho týdne (kvůli špatné viditelnosti). Nemůže to nějak negativně ovlivnit lidský organismus? Popř. existuje něco, čím by se tělu dalo "pomoci", aby se s ozářením lépe vyrovnalo? Bylo mi totiž řečeno, že organismus se vzpamatovává z 1 ozáření cca 3 měsíce, tímpádem já bych měla již na 3 roky vybráno:) . Děkuji za odpovědˇ.

Odpověď odborníka:

Každé ozáření rtg je ozáření. Dnešní rtg přístroje jsou ale tak konstruované, že zhotoví obraz ve velmi krátké době, tak aby organismus byl ovlivněn minimáloně. Srovnávám dnešní snímky s dobou před léty, kdy se rtg vyšetření provádělo sledováním obrazu z rtg štítu. Dnešní snímky jsou nesrovnatelně krátké a neměly by mít prakticky žádný dopad na organismus. Pokud máte přesto pochybnost informujte se u radiologa nebo na hygienické stanici.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: