Rtg kýčli v roce věku

Dobry den, muj syn mel v 7. mesici veku u vysetreni kycli sonem oboustranny nalez 1b a zacinajici jadyrka. Stavel se uz na zadni, ted v necelem roce zacina sam chodit. Nasemu lekari se vyvoj jadyrek zdal na 7. mesic mirne opozdeny a timto si nas zve v roce na RTG. Ja bych se nejradeji RTG u batolete vyhla, pokud neni nutny. Ale to nedokazu posoudit. Chtěla bych se zeptat na Vas nazor, jestli muze byt RTG opodstatnene, nebo lze vysetrit i rocni dite UTZ? Dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rtg vyšetření u dítěte v jakémkoli věku rozhodně není nebezpečné, použijí se vždy jen přiměřené (na to jsou přísné předpisy) a co nejmenší vypočtené dávky, dnes jsou téměř všude nejmodernější přístroje a při rtg snímku se vždy zakrývá oblast gonád /pohlavního ústrojí/ chlapce i dívky. Opravdu není důvod k obavám. Rtg vyšetření lékař chce provést proto, že ultrazvuk zobrazí jen některé aspekty kostí, ale lékař potřebuje vidět kosti a jádro ještě v jiném pohledu a ten mu poskytne jen rtg snímek, kdy může zároveň ještě srovnat vývoj na obou stranách u kyčelních kloubů. Neobávejte se tedy, přínos vyšetření je nesrovnatelně vyšší než event. riziko. Jednorázový snímek je zanedbatelný z hlediska nějakých rizik a ohrožení zdraví vašeho dítěte. Větší následky by měl event.zanedbaný stav kyčle. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: