Rtg nález

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila o pomoc při dešifraci RTG vyšetření páteře, na které jsem byla poslána z neurologie kuli špatné funkčnosti moč. měchýře (urologie bez zjevných příčin, neurologie pro vyloučení RS a neuroboreliozy). Za 14 dní jdu na magnetickou rezonanci páteře a pak teprve až k paní doktorce na neurologii, tak bych jen ráda věděla, co je "schováno" v RTG zprávě. Předem se omlouvám za dlouhý dotaz, zpráva z RTG je značně dlouhá. "esovitá skolioza hrudní a bederní páteře, v obl. hrudní mírná dextrokonvexní skolioza a v obl. bederní sinistrokonvexní rotoskolioza. V obl. hrudní - zachována hrudní kyfosa, obratlová těla normálního tvaru a výše, jsou zde patrny četné degenerativní změny ve smyslu osteofytického přihrocení při předních hranách obratlových těl a lehká polydiskopatie. V obl. bederní - sinistrokonvexní rotoskolioza, zachovaná bederní lordosa, obratlová těla normálního tvaru a výše, v oblasti L5/S1 a L4/5 je patrná spondylartroza, přiměřená šíře meziobratlových štěrbin. Na zobrazeném skeletu bez čerstvých traumatických a strukturálních změn. RTG SI a os sacrum: V oblasti SI skloubení je sumováno s měkkými tkáněmi, SI skloubení simetrická. V oblasti os sacrumna přechodu coccigeální a sacrální části je patrno vyklenutí s jemnou konturou, které by mohlo svědčit pro stav po starším traumatu, kde pravděpodobně zhojeno periastálním svalkem." Ještě jednou se omlouvám za tak dlouhý dotaz, ale ráda bych věděla, co to vše znamená, a zda to může mít souvislost s funkcí močového měchýře. Předem děkuji za opdověď a přeji příjemný den!

Odpověď odborníka:

Váš rtg nález je podle toho jak píšete příznivý. Jsou zde ale vrozené změny, které se možná v průběhu roků lehce stupňovaly/ skoliosa/ a další změny jsou degenerativní, ale nijak zvláť silně vyznačeny. Poslední část nálezu a to na přechodu mezi kostí křížovou a kostrčí rentgenolog popisuje jako stav po starším traumatu s tvorbou svalku, možná že ten ještě upřesnit, ale sdělujete, že jdete na magnetickou resonanci. Domnívám se, že tento předložený rtg nález na pateří, tedy na kostech nenasvědčuje souvislost s poruchami močového měchýře. Pokud jste již po porodech anebo i ne, bylo by velmi dobře provést gynekologické vyšetření s upozorněním právě na funkci močovéhoé měchýře.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: