Rtg nález bederní páteře

Dobrý den, chtěl jsem Vás poprosit touto cestou o zhodnocení RTG nálezu. CCa 5 let mám bolesti v bederní oblasti vystřelující do pravé strany pánve.Bolesti kolenních kloubů,pat,ramene,noční brnění v prstech pravé ruky.Před cca 7 lety jsem se rok léčil na ulcerozní kolitidu-ASACOL. Po roce bez obtíží-celoživotní úprava stravy a nyní jsem byl na RTG bederní páteře. Mydocalm nezabírá a APO -průjmy. RTG-L sin konv skoliosa,plynulá lordosa,sacrum arcuatum.oblouk S1 neuzavřen.Nižší prostor L5/S1.Výška obratl.těl.kostní strukrura a pedikly bpn.Mírné osteofyty. Spondylosa,spondylarthrosa L páteře,přetížení dist.segm.L incip osteochondrosa disku L5 vss. Vedl.nález.nepravidelnosti v šíři kl.štěrbin SI a zahuštění kostní struktury paraart kaudálně.-SI leitis? Jsem bývalý sportovec atletika-dlouhé tratě, fyzicky velice aktivní, pracuji jako dělník výroba autokol fyzicky velmi náročné na třísměnný provoz. Byla byste tak hodná a trošku mi popsala RTG nález a jestli se mám bát o páteř v souvislosti s Bechtěrevovou chorobou, popř s něčím jiným. Děkuji Vám za ochotu a omlouvám se za rozepisování mého dotazu. Jsem pozván na neurologii na vyšetření -příští týden.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, změny na páteři sice jsou, ale ne nijak extrémní, nejvíce v oblasti L5-S1 - konec bederní páteře (neurolog podrobným vyšetřením vašeho těla rozliší, zda bolesti a potíže jsou spíše od páteře nebo z jiné loakalizace - SI skloubení, kyčle...), trošku víc bych se opravdu obávala změn v oblasti SI skloubení, přesně tak, jak píšete - možnost Bechtěrevovy nemoci. Nemusí jít přímo o ni, dg. ileitis znamená zánět těchto kloubů, který může být i samostaný, ale rozhodně se objednejte i na revmatologické vyšetření - měl byste být určitě vyšetřen revmatologem!!! Toto vyšetření neodkládejte, pokud se dg potvrdí, můžete být léčen ihned a doporučí vám lékař i vhodné druhy pohybů (speciální cvičení) a aktivit . Jinak hodně info na našich stránkcáh: http://www.revmaticke-nemoci.cz/bechterevova-nemoc . Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Neštovice aneb Komu hrozí obzvláště velké nebezpečí
Články: Neštovice aneb Komu hrozí obzvláště velké nebezpečí
Plané neštovice jsou vysoce...
Na zánět průdušek platí síla přírodního léku
Články: Na zánět průdušek platí síla přírodního léku
Přírodní a klinicky ověřená...
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
STOP svědění kůže!
Články: STOP svědění kůže!
Trápí vás kopřivka či...
Aneuryzma aorty – tichý zabiják v lidském těle
Články: Aneuryzma aorty – tichý zabiják v lidském těle
Slovo aneuryzma jste mohli...
Co potřebujete vědět o nádorech ledvin II. – Vyšetření a léčba
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: