Rtg plic a vysoke crp

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o vysvětlení rtg zprávy...maminka měla, vlastně stále asi ještě má zápal plic, léčení Klacidem a Zinnatem cca 14dní, poslední snímek a výsledek krve se doktorovi moc nelíbil. CRP 260. Zpráva rtg zní: bez hemoptysy,sputum nažloutlé,regrese,trvá ale nehom,og.okrouhlý stín ve střed.poli zhruba 6x6cm s projasněním.Obj.eupnoe,dýchání sklípkové,poklep plný jasný. zvolna regredující pneumonie HL plic. Mám o maminku ted celkem strach, může ten stín znamenat něco vážného? Děkuji

Odpověď odborníka:

Bez hemoptysy = není krev v hlenu, hlen je nažloutlý, regrese = snížení, zmenšení; okrouhlý stín s projasněním zřejmě odpovídá zánětlivému postižení plíce. HL = horní lalok (plíce). Hodnota CRP však i po léčbě je stále velmi vysoká. Účinek antibiotik lze podpořit dostatečným přívodem tekutin, vhodná jsou mukolytika (léčiva na rozpuštění hlenu), např. Mucosolvan nebo acetylcystein (Mucobene). Nebude-li zánět ustupovat, mělo by být provedeno CT hrudníku, lépe HRCT plic. Ke zvážení je i podávání antibiotik za hospitalizace injekčně. Pokud není Vaše maminka v péči plicního lékaře, doporučuji vyšetření a sledování jím.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: