Rtg záření

Dobrý den pane doktore, rád bych se zeptal, jestli může při RTG plic dojít k poškození očí. Nebyl jsem upozorněn jejich ochranou (a tak je nezavřel). Až poté jsem se dočetl o negativních účincích ionizujícího záření. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po jednom RTG plic se nemusíte o svůj zrak obávat. Eletromagnetické záření navíc proniká kůží, takže zavřením víček (nejtenčí kůže na těle) si moc nepomůžete. RTG záření sice může způsobit např. šedý zákal, ale ne po jednom retgenovém snímku.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: