Rtut

Rad bych se zeptal za jak dlouho od poziti se projevi otraveni rtuti pripadne jaky zpusobem? V odpovedi prosim rozliste primou otravu rtuti (spolknuti celych kulicek) a vdechovani vyparu. Jedna se o rtut ktera je v teplomeru. Poprida zda je takove mnozstvi rtuti pro cloveka nejak vyrazne nebezpecne? Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Při otravě rtutí je vždy důležitá její dávka, při požití je smrtelná dávka kolem 1 g rtuti. Při vdechování je důležitá koncentrace par rtuti, která se ale jen těžko posuzuje. Z otravy rtutí z teploměru se výrazných obtíží bát nemusíte, hodně větrejte a ukliďte veškerou rtuť z podlahy či z místa polití rtutí. Při obtížích (projevy otravy: pálení v ústech se zánětem - zduřením sliznice, obtížné polykání, slinění, bolesti na prsou, bolest břicha s krvavými průjmy) navštivte svého praktického lékaře či interní oddělení. Projevy otravy závisí velmi na dávce a projevují se dle dávky za několik hodin až dnů.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: