Ruptura 3x vaz + meniskus

Dobrý den pane doktore, před dvěma měsíci jsem si poranila koleno, kdy mi byla zjištěna diagnoza S837 - ruptura Lig.collaterale mediale genus L.DX, ruptura Lig. Cruciati anterioris genus L.DX., ruptura Lig.cruciati posterioris genus L.DX. Byla mi provedena artoskopie, při které lékař sešil postranní vnitřní vaz a meniskus. Následně 6 týdnů dlouhá orteza + berle, 14 dnů bez došlapu, poté došlap a odkládání berlí. Po 6 týdnech mi sundali ortezu, cca 2 dny jsem chodila o berlích, potom už jen při delších procházkách jinak bez berlí. Nyní rehabilitace - magnety, elektrika, cvičení. cca 2 týdny po sundání ortézy již krčím nohu natolik, že mohu jezdit na kole, což velmi dobře zlepšuje ohyb nohy, větší problém činí dosáhnout úplného napnutí. Při jízdě na kole pociťuji tlak v koleni, také tah úponu stehenního svalu a občasné píchnutí v levé části kolene, dále píchání ( tlak ) pod kolenem, přímo v jamce. Je to normální stav? upraví se to ještě? nemohlo dojít k dalšímu poškození kolene? Na kole je zátěž přijatelnější než při pěších procházkách, kdy mi koleno začíná po cca hodinové chůzi tuhnout.Po rozcvičení se mám s lékařem domlouvat na termínu plastiky zkříženého předního vazu a lékař se rozhoduje, zda zároveň provede i plastiku zadního zkříženého vazu. Chtěla bych se zeptat, pokud by se lékař rozhodl, že plastiku zadního vazu neprovede, má to nějaký zásadní vliv na funkci a opotřebení kolene, na případné bolesti v budoucnu apod? Jsem zvyklá žít aktivní způsob života - kolo, in-line, turistika po horách....i má práce je závislá na dobrém zdravotním stavu a fyzickém výkonu. Za jak dlouho po plastice ( plastikách ) jsem schopna plně sportovat, postavit se na in-line...prostě žít jako dřív? Děkuji za odpověď. Jen dodám, je mi 36 let.

Odpověď odborníka:

Nyní je jistě na místě pokračovat v intenzivní pohybové léčbě na rehabilitaci a hybnost kolena uvést do fyziologického stavu. Pro nutnost plastiky vazů je důležité zhodnocení stability nebo nestability kolena, dnes se již nutně vždy plastika předního zkříženého vazu neprovádí, na místě je u mladých lidí a sportovců, to vše může být váš případ. Plastika zadního zkříženého vazu se téměř neprovádí. Bude se jednat o druhý zásah do kolena, takže váš ortoped musí stav vašeho kolena posoudit a zhodnotit nutnost plastiky předního zkříženého vazu po dobré současné rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: