Ruptura předního zkříženého vazu

Děkuji za odpověď, ještě bych se chtěl zeptat, jestli případné další poškození struktur kolene musí být provázeno "vyskočením" kolene, nebo je možné i bez tohoto projevu ? Děkuji. Dobrý den, 10 týdnů nazpět jsem měl pád na lyžích, při kterém jsem si zranil koleno. Několik týdnů jsem nosil polohovatelnou ortézu s kovovými výztuhami a berle. Z kolene mi byla jednou odstraněna tekutina s krví. Následovalo postupné rozcvičování a "domácí" rehabilitace hlavně na rotopedu. S měsíčním odstupem jsem byl na NMR a diagnóza zní: Prakticky úplná ruptura LCA, leze zadního rohu mediálního menisku gr.III a zadního rohu laterálního menisku gr.II. Postkontuzní edém kostní dřeně kondylů, zmnožená tekutina. Ortoped mi poté píchl DIPROPHOS, po čemž se dost zlepšil rozsah pohybu a doporučil posílení ochablých svalů, s výhledem do budoucna na případnou plastiku LCA. Nyní je koleno pocitově stabilní s téměř úplným rozsahem pohybu (do maximálního pokrčení jako s druhou nohou se nedostanu). Chtěl bych se zeptat, co znamená „gr.II“ a „gr.III“ u popisu zranění menisku a co znamená “ postkontuzní edém kostní dřeně kondylů“ ? Ještě bych potřeboval vědět, jestli můžu nyní s neoprénovou kolenní ortézou rekreačně sportovat (windsurfing, volejebal) a jestli je možné případné další poškození/zranění aniž by koleno „vyskočilo“, což se mi zatím nestalo (tedy další poškození aniž bych tom věděl) ? Od úzazu je to nyní 10 týdnů. Děkuji za odpověď Jirka 36 let Odpověď odborníka: Dobrý den. Popis MR gr III by měla znamenat kompletní úplnou rupturu přes celou šířku menisku gr II pak rupturu částečnou. Vždy je ale lepší v popisu uvést konkrétní rozsah léze. Postkontuzní edém odpovídá úrazu je toreakce kosti na zhmoždění a postupně se upraví. Měl byste nadáel posilovat stehenní svalovinu, ortéza by měla být vyztužena ze stran dlahami. Spor s ortézou nejdříve az 3 měsíce ,přesto je riziko novéh úrazu a tím poškozenídalších struktur v koleni velké. Pokud byste chtěl sportovat závodně byla by lepší plastika vazu a oašetření menisků

Odpověď odborníka:

Na úraz měkké tkáně reagují prosáknutím tkáně a tím i zvětšením své tkáně a tvaru na rtg nebo MR. Pokud je celistvost menisků porušena bude třeba stav řešit artroskopickým odstraněním uvolněných nebo porušených jejich částí. Další postup záleží na tom, nakolik je koleno stabilní nebo nestabilní. Při nestabilitě kolena je na místě při posouzení stavu kolena provedení plastiky předního zkříženého vazu. S polotuhou ortézou je možno po zhojení stavu i bez plastiky některé sporty provozovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: