Ruptura rotátorové manžety

Dobrý den. Zestručněný nález na MG rezonanci: Diskontinuita výrazně ztenčené šlachy m.supraspinatus v obl.horního okr. glenoidu. Šlacha zde prakticky není patrna, oddálení okrajů cca 15mm. Ruptura m.infraspinatus bez patrneho uponu šlachy, oddaleni fragmentu cca 15mm. Diskontinuita horni poloviny šlachy m. subscapularis s dislokací horni časti šlachy kranialně. Osteofity okraju AC kloubu. Prý "stav je indikovan k POKUSU (!) o sešití rotatorové manžety". Je mi 69 let, bývalý sportovec (horolezectví, lyžování,...), tč. pro potíže téměř bez pohybu (cca 2r. váhám nad EP pr koleno a kyčel, polyartritida,..., bolesti v pravém rameni jen o něco mírnější než v levém). Jaká je šance, že mi operace výrazně pomůže (!pokus!) vzhledem k rozsahu a stáří poškození (první problémy začaly před 4 roky při zvedání břemene, doraženo letos v létě) a mém věku (ročník 46). Je naděje, že zvednu ruku (ruce) nad hlavu a že budu moci rekreačně lézt a např. štípat dříví atp. Nehrozí, že vše se zhorší, popř. že ruku nebudu moci vůbec rozumně zatěžovat? Děkuji. Boris

Odpověď odborníka:

Dobrý den. při tomto nálezu je naděje na úspěch operace dle mého odhadu 10 %. Rozhodně ani při jejím úspěchu nebudete moci štípat dříví či lézt. Možnost zhoršení odhaduji na 20 %. V těchto případech se častěji volí reversní náhrada ramenního kloubu,kterou však rovněž nelze výrazněji zatížit

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: