Růst

Dobrý den. Je mi 17 let a měřím necelých 149 cm a chtěla bych se zeptat, zda je možné, že bych mohla ještě o několik cm vyrůst? Jsem z mé výšky nešťastná. A ještě bych se chtěla zeptat, zda je pravda, že pití mléka pomáhá na růst?

Odpověď odborníka:

Markétko. Možné to je, nicméně u dívek v tomto věku bývá růst již zpravidla ukončen. Naše tělesná výška je určená především geneticky. Pokud máte i rodiče menšího vzrůstu, nic s tím nenaděláte. Mléko dodává našemu tělu vápník a ten je důležitý mj. pro růst kostí. Pokud ale netrpíte nedostatkem vápníků, což v našich podmínkách při běžném stravování není příliš obvyklé, pak Vám pití nějakého většího množství mléka nepomůže. Je jen důležité, aby Vaše strava byla přiměřená a pestrá, bohatá na vitaminy i minerály. Nu, třeba ještě nějaký ten centimetr povyrostete. Kdyby ne, kupte si hezké boty na podpatku a hlavně se naučte být spokojená sama se sebou. Jste jaká jste a věřte, že v mnohých mužích vyvolávají menší dívky (nejen) potřebu je ochraňovat. Ne nadarmo se říká, "co je malé, to je hezké". Krom toho máte celou řadu jiných předností, kvalit a vůbec co nabídnout, takže nesejde na tom, že při rozhovoru občas někomu "koukáte na pupík". V případě, že se Vaše tělesná výška výrazně liší od výšky Vašich rodičů, či pokud byste pozorovala i jiné příznaky (třeba odchylky v tělesném ochlupení, průjmy aj.) domluvte se s Vaším lékařem na vyšetření - v tomto případě by bylo vhodné vyloučit některé choroby (např. hormonální, ale také nemoci střev ad.), které mohou růst ovlivňovat. S pozdravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: