Růst

Je mi 17 a chtěl bych začít brát růstový hormon abych ještě vyrostl. Ale nechci se sportovně zhoršit. ani mít žadný postih. Můžete mi k tomu něco říct. A jestli by to vůbec fungovalo.

Odpověď odborníka:

Určitě vás odpovědí zklamu, protože očekáváte něco jiného. Za prvé, používání růstového hormonu v 17 letech je pozdě a to z toho důvodu, že už nebude fungovat. Používá se v době, kdy ještě nejsou uzavřeny růstové zony na kostech, kdy je růstová aktivita nejvyšší. U chlapců se hormon užívá zhruba v 15 letech. Je možné, že jste výjimka a růstové zony ještě uzavřeny nemáte, v tom, případě byste musel absolvovat endokrinologické vyšetření, kde vám udělají Rtg snímek zápěstí a řeknou, zda jsou zony ještě otevřeny či nikoliv. Za druhé se posuzuje genetika, tj. poměr výšky vaší matky a otce. Za třetí se zmíním o praktickém používání hormonu. Růstový hormon je poměrně hodně drahý lék, tak, aby vám ho uhradila zdravotní pojišťovna, musí léčbu navrhnout lékař s odborností endokrinologie a ten danou léčbu navrhuje opravdu velmi obezřetně, vždy jen tehdy, kdy se očekává skokový růst. Poruchu růstu by měl zhodnotit dětský lékař při patnáctileté preventivní prohlídce, případně na žádost rodičů vás v 15 letech odeslat na endokrinologické vyšetření (a to ještě upozorňuji, že jen některé endokrinologie, obvykle ve velkých nemocnicích můžou hormony předepisovat, nikoliv každá ambulance na poliklinikách). Bohužel v 17 letech je hodně pozdě. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x