Růst dcery

Paní doktorko, chtěla jsem vás požádat o radu ohledně růstu mé dcery (nyní 19 měsíců), za poslední půlrok dost vyrostla a je vyšší než její vrstevnice..... Narodila se 1 den "po termínu", 51 cm, 3530g, obvod hlavy 35 cm. V 6 tý: 54 cm, 4270 g, 38cm; ve 3 měs.: 61 cm, 5690g, 40,5cm; v 6 měs.:67 cm, 7500g, 43 cm; ve 12 měs.: 75 cm, 9770 g, 46,5 cm; v 18 měs.: 86 cm, 1148 g, 48,5 cm. Skok o 11 cm za půl roku, není to příliš. V růstovém grafu "skočila" z 50 percentilu na 90! Nemůže to znamenat nějakou růstovou poruchu? Manžel měří 184 cm, já 165 cm (moji rodiče 168 cm otec a 185 cm matka). Předem děkuji za odpověď. H.L.

Odpověď odborníka:

Hano, pokud dětská lékařka neshledala jiné příznaky svědčící pro hormonální onemocnění, není třeba se obávat. Děti mohou růst skokově a nelze vycházet z jednoho měření. Vhodná jsou opakovaná měření v odstupu a pokud by docházelo k nadměrnému růstu, který je definován jako tělesná výška nad 97. percentilem pro daný věk, doporučuji vyšetření v endokrinologické ambulanci. Nadměrné poruchy růstu jsou ale v dětském věku vzácné.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: