Růst dítěte

Mojí malé vnučce je 10 měsíců.Narodila se císařským řezem(konec pánevní) a měla 50cm a važila3.370kg a obvod hlavičky 34cm. Dnes v 10 měsících jí teprve začínají růst zoubky a měří pouze 68 cm a váží 7,480kg a obvod hlavičky je 43.5 cm. Je stále částečně kojená ale je velice šikovná.Začíná chodit ,začíná mluvit první slůvka .... Dle její dětské lékařky je sice malá,drobná ,ale jinak zdravá .Přesto si nejsme jistí,zda je její růst v pořádku. Co myslíte,máme trvat na nějakém vyšetření,nebo čekat? Děkuji za radu .RS

Odpověď odborníka:

Vaše vnučka se výškově i váhou pohybuje v oblasti cca. 10percentilu, co je ještě pořád v mezích normy. Je pravda, že je o na dolní hranici, ale zejména délka/výška dítěte je ovlivněna řadou faktorů, uplatňuje se zde hlavně genetika, pokud rodiče nejsou vysoký lze předpokládat, že i mimino se bude pohybovat v dolní částí tabulky. Pokud dítě prozpívá, jeho psychomotorický vývoj odpovídá stáří a pediatr Vás ujišťuje, že je v pořádku, nemusíte se ničeho obávat a žádné další vyšetření nebudou potřeba. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: