Růst u dítěte

Ráda bych se Vás zeptala na růst dítěte. Mám syna 10.měsíců. Při narození ve 37.týdnu měřil 47cm, nyní má 10 měsíců a měří jen 68,5cm. Mě se to zdá být strašně málo. Mám to nyní nějak řešit? Manžel měří 190cm a já 167cm. Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji pěkný večer.

Odpověď odborníka:

Lucie, v kojeneckém věku se prospívání dítěte hodnotí spíše podle váhy než délky. Na růstu dítěte v tomto období se podílí hlavně výživa (hormon inzulin a jemu podobné faktory). Růstový hormon se začíná uplatňovat až kolem 2. věku dítěte. Délka/výška a hmotnost dítěte se hodnotí dle percentilových grafů. Tyto grafy můžete najít například na http://www.rustovyhormon.cz.Důležité je sledovat trend růstu, aby byl rovnoměrný a sledoval dané pásmo v růstovém grafu. V současné době se Váš syn pohybuje kolem 10. percentilu, jeho růst je potřeba zatím jen sledovat.

MUDr. Zora Dostálová
MUDr. Zora Dostálová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Praha 6

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: