Rustovy hormon

Dobry den, chci se ujistit ze muj syn roste v poradku. Narozen 21.11.2012 40+2 akutni cisar. Porodni vaha 3390 a 51 cm. Ted meri 92 cm 13 kg. Ja merim 157 a manzel 177. Pani doktorka nas pro jistotu posila na krev, protoze se n grafu malinko snizil, jsem z toho na nervy,dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pro spolehlivé posouzení růstu by bylo třeba brát v úvahu všechny údaje o výšce z preventivních prohlídek, nicméně, dle synovy aktuální výšky se nyní nachází v růstovém pásmu pod tzv. 3. percentilem- což je jedno z kriterií nízkeho vzrůstu. "Snížení" v grafu jak uvádíte bude asi pokles do nižšího pásma, což je taky důvod k pátrání po příčině. Proto bylo na místě, že Vám paní doktorka udělala základní odběry, protože je potřeba vyloučit některá onemocnění, které můžou být příčinou pomalšího růstu. Nemusí se hned jednat o nedostatek růstového hormonu (který se ale dá účinně léčit). Nemyslete hned na nejhorší, věčšina z těchto dětí má tzv. idiopatický malý vzrůst, tzn. jsou nižší jak by se předpokládalo a přesto se nezjistila žádná nemoc nebo nedostatek růstového hormonu. A i kdyby se u syna jednalo o některé z onemocnění, které mohlo malý vzrůst spůsobit (např. chronický zánět, poruchy štítné žlázy, celiakie atd..), je rozhodně lepší, když se to včas zjistí a může se léčbou předejít komplikacím.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: