Rustový hormon a podvěsek mozkový

Dobrý den paní doktorko, byla jsem doktorkou odeslána na Neurochirurgii do Vojenské nemocnice kvůli utlačenému nervu v oblasti lokte (kubitální syndrom) se zvážením operace, doktor si tu žádost přečetl a celou si mě prohlídl a já se divila proč tak kouká, pak se mě zeptal jestli nemám pocit, že by mi byly malé staré boty, řekla jsem, že ano, koukl se i na ruce a povídal něco o obličeji, prý jsem celkově velká a nakonec mi řekl, jestli jsem byla endokrinologicky celkově vyšetřena. Vyšetřena jsem byla jen na štítnou žlázu se kterou se léčím (snížená funkce štítné žlázy a trochu zvětšená struma, nálezu ze sona jsem nerozuměla před rokem a protilátky mám negativní, prý by mohlo jít o virovou thyreoditidu) a pak jsem byla vyšetřena na nadledvinky kvůli nějakým potížím a ty dopadly dobře, i když bych se vás ráda zeptala co muže znamenat věta při výsledku nadledvinek zní metanefrin-abnorm.nízké, nelze spočítat, normetanefrin v normě, je v pořádku, že metanefrin nelze spočítat? Jinak pan doktor Neurochirurg mi řekl, že se mě ptal, že mám rysy vzrůstového hormonu jestli to teď říkám dobře a že bych se měla nechat vyšetřit na podvěsek mozkový, volala jsem mé Endokrinoložce a ta mi dá žádanky na krev a ptala se, že jsem byla před cca rokem na MR hlavy, kde to prý bylo v pořádku, řekla na to, že je to dobrá zpráva. Když by to tedy nebyl nezhoubný nádor podvěsku mozkovýho co jsem četla na internetu, muže být příčina jinde? Mám už nějakou dobu potíž s nadměrným pocením i v chladu, ale je to lepší, než když byly vedra, mám potíže se zády a zablokovanou páteř, každodenní bolesti hlavy, myslela jsem,že to bude tou páteří, celkově se cítim hrozně a poslední dobou mám pocit, že o proti dřívějšku jsem jakoby hloupá a kolikrát mi to nějak nemyslí a nedokážu se soustředit. Taky se léčim s Ulcerozní kolitidou, léčila jsem se před rokem se zánětem žaludku kde jsem měla i polyp, pak s tou štítnou žlázou a z uzkostnou depresivní poruchou (středně těžká deprese),bolesti hlavy a nakonec ty Neurologické potíže. Taky mi doktor řekl, že s tou rukou mám na to poměrně dětský věk, před 3 lety jsem měla na druhé ruce karpální tunel. Muže tohle všechno mít nějak s podvěskem mozkovým společného? Doktor mě tou informací vystrašil a nechápala jsem jak na to mohl přijít jen z pohledu,je pravda, že i prstýkny jako dřív nenandám a nebo jen na jinej prst a to ukazováček, neni možný, že by tohle i s tou obuví bylo třeba i tim, že člověk přibere? Je pravda před 10 lety jsem vypadala jinak a byla štíhlá, ale tlačí mě i boty který jsem měla třeba před 3 roky. to jsem sice vážila méně, ale jen o něco málo, cca 5kg. Rodina a lidi co mě viděj každý den, na mě změnu nepoznaj. Děkuji vám moc za odpověd a vysvětlení. Hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pacienti s nadprodukcí růstového hormonu mají zcela typický vzhled a pro zkušené oko je diagnoza zřejmá již na pohled. Tento hormon způsobuje zvětšování koncových částí těla - ruce, nohy, nos, uši, čelist, zvětšuje se jazyk, rozestupují se zuby...typickým doprovodným onemocněním je struma, syndrom karpálních tunelů, diabetes mellitus, vysoký krevní tlak, problémy s páteří. .. Zdrojem růstového hormonu je nejčastěji podvěsek mozkový, většinou se jedná o drobný adenom, tedy nezhoubný nádor. Změn si nejčastěji všimne někdo, kdo vás několik let neviděl nebo lze porovnat i fotografie. Ten, kdo vás delší dobu neviděl vám většinou hned neřekne, že vypadáte divně :-). Držím palce a přeji pěkný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: