Různý tlak krve v levé a pravé ruce

Dobrý den. TK na lévé HK 120/80 na PHK 140/88. Beru caduet na tlak a chol. Incipientní chronická renální insuficience komb.etiologie-nefroskleroza+ nezvětšující se centrální cysta/3cm/ pravé ledviny dle sono. Dotaz: Není příčinou vyšš.TK PHK problém s ledvinami? Na co si dávat pozor. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Václave, zprvu je nutné říci, že krevní tlak může trochu kolísat i mezi měřeními provedenými krátce za sebou - ověřte tedy, pokud jste to ještě nezkoušel, jak vypadá tlak při opakovaných měřeních - výsledky průměrujte. Vámi popisovaný rozdíl tlaků na pažích je v mezích, které lze ještě považovat za normální. Vysvětlením rozdílu mohou být ale i určité stavy postihující průtok tepnami paže - ve Vašem věku např. rozdílné postižení aterosklerózou ("kornatěním"), nebo útlak cév v oblasti průběhu kolem klíční kosti a horních žeber (samotnými kostmi, úponem svalů aj.). Samotná neměnící se cysta ledviny jistě rozdíl tlaků nezpůsobuje (řekl bych, že takovouto cystu lze považovat spíše za vedlejší nález). Na co si při vysokém krevním tlaku dávat pozor? To je bohužel opravdu široká otázka a pokud máte v tom směru nějakou nejasnost, doporučil bych Vám položit dotaz při nejbližší příležitosti tomu lékaři, se kterým vysoký tlak řešíte. Neberte to prosím jako odmítnutí, jsem ale toho názoru, že vhodnou odpověď Vám dá jen Váš ošetřující lékař - máte-li pocit, že Vám věc vysvětlil nedostatečně (předpokládám, že nějaká debata o smyslu léčby vysokého tlaku i cholesterolu a o vhodných režimových opatřeních proběhla), musíte se zeptat znovu - určitě se neostýchejte, od toho Váš ošetřující lékař je. Stejně tak se i jeho zeptejte na ten rozdíl tlaků... S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: