Rychlé bušení srdce, sucho v ústech, svalový třes, hyperaktivita

Je mi 17 let. V noci ze čtvrtka na pátek se u mě projevilo rychlé bušení srdce a další problémy. Nejdřívě bylo vše jak normálně, vůbec nic nenapovídalo něčemu divnému. Pak mě ale v polospánku probralo rychlé bušení srdce, nevím zda to byl projev strachu ale začal se také projevovat svalový třes, lehký pocit nevolnosti od žaludku, či návaly horka. Sice jsem toho moc nenaspal, ale další den už vypadalo vše v pohodě. Srdce sice bylo trochu aktivnější než jindy, ale jinak jsem se cítil jak psychicky, tak fyzicky vcelku v pohodě. Když jsem se následujícího dne chystal spát začalo se to ale vracet. Sice už se nedostavil tak velký svalový třes (jen jemný třes rukou) ale srdce začalo opět prokazovat vyšší funkci. Čekal jsem, že dnes to bude dobré, ale srdce mi stále bije rychleji než běžně a objevil se lehký tlak na levé straně hrudi. Kromě toho se u mně objevila velké sucho v ústech, skoro nemůžu vyplivnout slinu, mám velkou žízeň. Mám zároveň pocit únavy (zřejmě proto že jsem naspal za poslední 2 dny asi jen 4 hodiny) ale zároveň jako bych nemohl zůstat klidný. Pořád mě to něco nutí dělat, alespoň si klepat prsty nebo něco. První den mě napdalo, že by to mohly být nežádoucí účinky léků na alergii a astma (Singulair), který jsem si po delší době vzal a navíc omylem místo jednoho léku večer i ráno. Ale když to trvá i dnes už začínám být dost neklidný. Když se začnu více hýbat překvapivě mě to spíše uklidní. Napadlo mě jestli by to nemohla být třeba panická porucha, protože mívám poměrně často lehké deprese a hlavně stres a nervozitu a že se to prostě všechno nasčítalo.

Odpověď odborníka:

Pravděpodobně se jedná o extrasystoly. Jde o předčasné stahy srdce, nejsou nebezpečné a mají je všichni lidé. Pouze někteří je pociťují. Nejde pravděpodobně o onemocnění srdce, ale je to častěji psychického rázu. Pokud vás to trápí často a nemůžete kvůli tomu spát, bude vhodné navštívit praktického lékaře a s ním se domluvit na dalším postupu.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+25 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Moja odpoved | Od: Siska3 | 25.3.2015 20:02
Všetka úcta k názoru pána doktora ale podľa mna
Príznaky ktoré opisuješ odpovedajú tetanickemu
syndrómu. Trpí ním mnoho ľudí ja tiez a presne
viem o čom hovorim
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: