Rychlý tep

V pátek jsem v rámci team buildingu hrál fotbal (v docela velkém tempu a dusnu, viz současné bouřkové počasí), což byla pro mě po několika měsících 1. náročná fyzická aktivita. Jinak bohužel sedavý styl práce, pohyb pouze na procházkách, případně sex, občas kolo...Problém byl v tom, že mi při té hře nebylo úplně OK, v jeden moment se mi zatočila hlava, cítil jsem pocit sevření hrudníku v celém obvodu, tedy i na zádech (tohle přikládám tomu, že trpím na bolesti páteře, se kterými jsem se loni léčil-následek častého sezení) dýchání však bylo OK, pouze ten blbý pocit, no a co hlavně, měl jsem hrozně vysoký tep. Nevím tedy, kolik přesně jsem měl při hře, ale po jejím skončení jsem měl okolo 135/min, dokonce hodinu po tom jsem měl ještě 110/min a až po více než 2 hodinách mi to kleslo pod 100. Bušení srdce jsem nevnímal a rytmus byl pravidelný, pouze jsem na to náhodou narazil, když jsem se převlíkal a chytil si zápěstí. Nyní (včera i dnes) již tep v dlouhodobé normě tj. 80-90/min, podle aktivity. Díky těm mým problémům s páteří jsem loni absolvoval několikero vyšetření u kardiologa/internisty (pro vyloučení srdeční přičiny), odhadem tak 6-7x EKG (poslední koncem prosince), MR plic kvůli vyloučení embolie (to kvůli těm pocitům tísně od zad) a 2 x echo, poslední před cca 9 měsíci. Všechny výsledky v normě, pan doktor u echa mi dokonce řekl, že pravidelné sledování není ani potřeba. Tudíž, za vše mohla ta záda, která mi při dlouhém sezení způsobovala všelijaké bolesti, ať už hrudníku, ramen, atd. Absolvoval jsem také rehabilitaci, kde se mi záda srovnala, nicméně tenhle aktivnější pohyb ukazuje, že to už asi bude pořád problém. (Kdysi jsem do asi 17ti let hrával závodně tenis a bez problému, problémy se zády začaly až při studiu VŠ) Můj dotaz je ten, zda-li jsem to v ten pátek skutečně pouze přehnal, a vzhledem k netrénovanosti jsem se přetáhl, či zda-li je možno, že je za problémem něco plicně-kardiologického. BMI v normě (jím však co se mi zamane, tj. jak zeleninové saláty, tak ale i fast food), nekouřím, bez dědičné zátěže na tyto choroby. Alkohol pouze při oslavách, jiné drogy 0.

Odpověď odborníka:

Před bouřkou se někteří lidé cítí špatně. Mohou se objevovat bolesti hlavy, výkyvy v krevním tlaku i tepu atd.. Když se necítíte dobře, měl byste být v klidu. Bolest zad, to, že jste se necítil dobře, strach, rychlý tep...to vše může být i příčinou bolesti na hrudi. Protože jste již absolvoval plno vyšetření a kardiologická příčina se neprokázala, doporučuji ještě se obrátit na psychologa a zaměřit se na pravidelné vytrvalostní sportovní aktivity a cviky na záda. Protože Vaše obtíže mohou být nejen od páteře, ale i psychosomatického původu.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: