Rychlý tep

Dobrý den, chtěl bych znát Váš názor. Nevím kde začít, aby to znělo srozumitelně. Ráno vstanu - puls 80, drží se. Od odpoledne do večera mám 115 - 130, poté spadne 90 a prostě neustále skáče. Mám strach z infarktu nebo zástavy srdce. Zároveň se cítím, jako bych měl zvýšenou tělesnou teplotu, jenže teploměr vždy ukáže maximálně 36,7 a většinou jen 36,2. Cítím jakoby horké čelo. Když vykonávám nějakou činnost hned se zadýchám. Kouřím elektronické cigarety. Jenže a to je právě to, v čem absolutně tápu. V jednom kuse se cítím bez zájmu vykonávat jakoukoli činnost, neustále jen zírám do mobilu, PC nebo na televizi. Nejsem schopen se smát ani nějakým vtipným epizodám v televizi, do toho mám navíc právě obavy jestli nemám něco se srdcem. Neustále pociťuji nějakou jakoby vnitřní tenzi, vnitřní vztek, až se mi vnitřně z toho chce třeba brečet - ale nebrečím. Neustále si měřím krevní tlak a puls. (Tlak je řekl bych normální do 140 / max 95 jsem si naměřil, ale mívám i 80 nebo 85. Puls ten prostě skáče, to je jednou tak, za minutu o 50 víc nebo mín. Cítím se unavený. Jakmile sním nějaké jídlo, vzápětí mne napadne myšlenka - nebylo zkažené?, doufám, že mi nebude špatně - během chvíle se objeví nevolnost. Před jedním rokem jsem byl kvůli vysokému tepu na EKG - naměřili mi několikrát po sobě v klidu 130 puls. EKG dopadlo v pořádku, dostal jsem Egilok, chvíli jsem ho bral jen pár dní, pak jsem na to vykašlal. Puls se ale sám spravil. Nyní už asi 2 měsíce zase tyto problémy. Byl jsem u své praktické lékařky - usoudila, že by mohlo jít o depresi nebo panickou úzkost (babička má schizoafektivní porucha a druhá babička trpí 10 let těžkými depresemi, matka když byla v mém věku se léčila s úzkostmi). Tak mi tedy paní doktorka dala Citalec 20mg - týden půl tablety, po týdnu celou tabletu a doporučení i na psychiatrii. Tak jsem začal užívat Citalec - první týden jsem se pořád klepal a měl problémy s dýcháním, po celé tabletě jsem se psychicky uplně sesypal a neustále se mi dělala vyrážka - okamžitě jsem ho vysadil. Alkohol ani jiné drogy jsem samozřejmě neužíval při této léčbě. Dostal jsem tedy ještě doporučenku na EKG a sono srdce tam jdu za 14 dní. Byly mi brána krev na KO a nějaká biochemie, játra, slinivka, štítná žláza, mineráli, vitaminy - všechno dopadlo dobře. Tak je tedy možné, že to bude psychické - jenže prosímvás, na psychiatrii mě objednali až za 3 měsíce. Má smysl abych šel znovu za svou praktickou lékařkou, aby mi alespoň prozatím předepsala něco jiného než Citalec, nebo ostatní léky může psát jen psychiatr? A s tím souvisí má poslední otázka, já mám šílený strach ale šílený strach, že mám nějakou srdeční vadu a ta antidepresiva mi způsobí infarkt nebo zástavu srdce - je to reálné? Je možné aby psychické problémy způsobovaly tyto výkyvy v pulzu? Závěrem bych jen dodal, že díky mému strachu vykonávat jakoukoli namáhavější činnost (strach ze zástavy srdce, infarktu) mám problémy s mým okolím - matka pořád nadává, že nic nedělám, s ničím nepomáhám, já bych rád, jenže nemohu se přinutit a bojím se. PS: užívám helicid a budenofalk - helicid - brániční kýla,budenofalk Crohn - v příbalovém letáku Citalecu je napsáno, že by se neměl užívat s Omepazolem ani těmito podobnými léky - mohlo by to způsobit to moje psychické zhroucení? Jenže vysadit jenemohu - to mi potom šíleně pálí žáha. Děkuji mnohokrát,

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je potřeba vyčkat na výsledky vyšetření srdce. Bude-li vše v pořádku, pak jsou Vaše obtíže s největší pravděpodobností psychického rázu. Z toho, jak popisujete své obtíže, je vidět, že podle toho, jak se cítíte psychicky, tak se cítíte celkově. Psychika má na Vás velmi silný vliv. A strach Vás velmi ochromuje. Strach je dobrý rádce v otázce ochrany života, ale pokud se člověk začne bát všeho, pak začne člověka ničit. Z psychologického hlediska ale bojování proti strachu problémy ještě zhoršuje. Naučit se zvládat svůj strach lze. V Praze a okolí existují lidé, kteří mají psychologické vzdělání a se strachem, jak ho zvládat, pracují. Ale mezi klasickými psychology jich je velmi málo. Pokud nelze sehnat psychiatra, který by Vás přijal dříve, můžete se obrátit na Krizové centrum. Mohou Vám poradit, na koho se obrátit, ev. jaké léky by Vám měla praktická lékařka nasadit, než se k psychiatrovi dostanete. Doporučovala bych Vám, aby jste se tolik nepozoroval. Spíše to škodí. A co se týče práce. Běžné denní aktivity zvládají i starší lidé s onemocněním srdce. Takže drobné práce by jste klidně mohl vykonávat. Aby pak nešlo jen o vymlouvání. Nicnedělání Vám neprospěje. Lenost není nemoc, ale k nemoci vede. Věřím, že když zapracujete na sobě, že i Vaše zdravotní obtíže se zmírní nebo vymizí. Budete-li chtít, cesta se najde. S pozdravem MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x