Rýma a kašel

Zhruba před měsícem jsem začla mít záchvaty kýchání a potíže s ucpaným nosem.. Myslela jsem, že jde o klasické nachlazení i když mě nepálilo v krku jako obvykle.. Ani po týdnu se stav nezlepšil.. Poté se v noci přidal i vlhký kašel (zřejmě hlen z nosu stéká do krku).. Poté se mi špatně dýchá (bublá mi a chrčí v krku) a tím pádem mě to nutí ke kašli.. Nos se mi ucpe většinou když jsem v klidu, buď jedna nebo druhá dírka (podle toho, jakou polohu zaujímám).. Jediné zlepšení pozoruji, když vykonávam nějakou aktivitu, to mi nos povolí, ale jakmile si sednu, tak se mi opět nos ucpe. Kašel nastává až v noci, když si lehnu.. Poradíte, co by to mohlo být?

Odpověď odborníka:

Zvýšená sekrece v oblasti horních dýchacích cest bývá v důsledku zánětu nebo vlivem alergie. Otok sliznice vlivem zahřátí při aktivitě se zmenší. Proto se Vám lépe dýchá. Zbytnění nosní sliznice může být i jiného původu. Nosní polypy, zvětšená nosní mandle....Nepíšete přesně, jestli je rýma vodová nebo je již produkce hlenu. Vhodné by bylo ORL vyšetření, kde vyšetří příčinu Vašich obtíží, a ev. i alergologické vyšetření. A doporučí Vám i vhodnou léčbu. Jak se sama zmiňujete, kašel bude druhotný, vlivem stékání sekretu z nosohltanu do průdušnice. Vlivem dráždění sliznice při kašli může dojít k rozvoji zánětu. Z toho důvodu je proto dobré rýmu vyléčit.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: