Rýma a zvýšené crp v 1. trimestru

Dobrý den, v 9+3tt jsem dostala rýmu a cítila se trochu slabě, paní doktorka mi pro jistotu udělala testy (ačkoli dle prohlídky to vypadalo jen na virózu), hodnota CRP byla 46. Teploty jsem neměla, v krku mě nebolelo, kdybych nevěděla CRP, myslela bych, že se jedná o běžnou rýmu. Dostala jsem na výběr, zda chci antibiotika - nebrala jsem je, stříkala jsem si jen mořskou vodu do nosu a týden se snažila být v klidu. Mám několik otázek: - ohrozila jsem tímto plod, příp. jak a a jaká je pravděpodobnost ohrožení, jestli se to dá takto vyjádřit? - platí ona zásada 1. trimestru "všechno nebo nic" nebo může nastat nějaká vada plodu? - testy, které se provádějí v těhotenství, odhalí výhradně vrozené vady nebo i vady, které se "získají" během těhotenství? Moc Vám děkuji za odpovědi a vůbec za tuto poradnu, je to báječná věc. Hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zásada "vše nebo nic" platí jen několik prvních dnů v těhotenství, ne po celý první trimestr. Plod jste však neohrozila, důležité je, že jste byla v klidu a to, zda se nyní cítíte již lépe. Screeningové testy jsou zaměřené na vývojové vady plodu, jak vrozené, tak i získané. Hezký den i Vám.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: