S. pyogenes - bez atb

Dobrý den, v průběhu května a června jsem brala dvoje atb na chlamydie. Napřed 14 dní Doxyhexal, pak výtěr- chlamydie + a pak ještě 14 dní silný Klacid. Nyní na výtěr ještě čekám. Poslední Klacid jsem dobrala asi 1.7. Za 10 dní, tedy 10.7. jsem dostala horečku, únavu a doslova mi hořel krk. Byl bílý a kolem rudý. Jela jsem na pohotovost, kde na ORL diagnostikovali moučnivku. Brala jsem Paralen, kloktala řepík. Krk se zlepšil asi po 2 - 3 dnech a teploty ustoupili. Šla jsem brzy po ustoupení na výtěr a volala jsem pak pro výsledky. Candidu nenašli, ale našli dva streptokoky. Zaujal mě hlavně Pyogenes. Paní doktorka říkala, že můžu být přenašeč a že se teď atb stejně léčit nemůžu. Cítila jsem se zdravě, takže jsem vyšla mezi lidi a jela jsem na výlet. Z výletu jsem přijela před týdnem a sloupaly se mi bříška prstů. Z netu jsem zjistila, že je to po prodělané spálové angíně, poslední stádium.- zděsila jsem se. Šla jsem k nové ORL lékařce, protože nemocnici jsem nevěřila. Paní doktorka řekla, že na atb už je pozdě, krk mám pořád zarudlý dost, ale nebolí mi. Nabrala mi ASLO, CRP a revmat. faktor. Jen ASLO mám nyní zvýšené, to prý ale klesá pomalu a bývá dlouho vyšší. Paní doktorka mi místo atb předepsala Broncho Vaxom, že by mi ten krk mohl taky vyčistit a podpořit imunitu (velmi často marodím poslední 2 roky) Nyní se po 2 dnech užívání se mi zdá, že je krk nad mandlemi snad ještě více červený, ale nepálí mi tam. Teploty nemám a celkově se cítím docela dobře. Mám kloktat propolis a řepík. A prý nemám mít žádná omezení při Broncho Vaxomu, můžu i na brigádu, jak jsem zvyklá. Mám ale obavu z revmatické horečky, protože se spálová angína zjistila až pozdě a léčena být atb snad ani nemohla. Strejda revmatickou horečku kdysi prodělal, a tak mě to nyní velmi trápí, že se mi to také stane. Navíc jsem ležela jen 6 dní, protože jsem měla diagnozu té moučnivky. Mohu se Vás optat, co tři týdny po začátku angíny znamená nízké CRP a revm. faktor a vyšší ASLO? Případně jestli je opravdu možné prodělat Pyogena bez následků bez atb a zbavit se ho pomocí Broncho Vaxomu? Na výtěr mám jít za měsíc, až budu dobírat lék. Někde jsem četla, že infekce "S. Pyogenes je samoúzdravná" Děsí mě ten zarudlý krk, i když mi nebolí. Moc děkuji za Váš cenný čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Jarko. Z informací, které jste doplnila oproti předchozímu dotazu vyplývá, že příčinou Vašich potíží z 10. 7. mohla opravdu být primárně streptokoková angína (ovšem takto na dálku jen přes poradnu to opravdu nelze říci s jistotou, event. souběh s moučnivkou je teoreticky možný...). I se spálovou angínou se tělo jinak zdravého člověka vypořádá obvykle samo, ATB léčba pomůže, ale její hlavní smysl je v prevenci pozdních komplikací streptokokové infekce - tedy revm. horečky a event. postižení ledvin. ATB léčbu je ale nutno zahájit včas po začátku potíží a její trvání musí být dostatečné (standardně 10 dnů). Takže pokud se Váš stav zlepšil, bylo při kontrole s výtěrem na ATB z tohoto hlediska skutečně pozdě. Nutno ale zdůraznit, že rozvoj revmatické horečky není po streptokokové infekci automatický, jde v současnosti spíše o výjimečnou věc. Zvýšené ASLO je očekávatelný nález, který sám o sobě nyní nic neznamená (normální CRP svědčí proti trvající aktivitě bakteriální infekce). Takže v dalším postupu bych zkontroloval pouze 1x s odstupem ASLO, CRP a také provedl vyšetření moči (kontrolu, jak píšete, máte již v plánu po dobrání Broncho-Vaxomu...) a pokud budou výsledky v pořádku (bude trvat nejspíše vyšší ASLO, nápadnější by bylo pouze jeho hodně výrazné zvýšení...) a vy sama se budete cítit dobře (to je podstatné, nikoliv laboratorní výsledky k krve a výtěrů...), dál bych si s tím nedělal starosti.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: