S. pyogenes - bez atb

V průběhu května a června jsem brala dvoje atb na chlamydie. Napřed 14 dní Doxyhexal, pak výtěr- chlamydie + a pak ještě 14 dní silný Klacid. Nyní na výtěr ještě čekám. Poslední Klacid jsem dobrala asi 1.7. Za 10 dní, tedy 10.7. jsem dostala horečku, únavu a doslova mi hořel krk. Byl bílý a kolem rudý. Jela jsem na pohotovost, kde na ORL diagnostikovali moučnivku. Brala jsem Paralen, kloktala řepík. Krk se zlepšil asi po 2 - 3 dnech a teploty ustoupili. Šla jsem brzy po ustoupení na výtěr a volala jsem pak pro výsledky. Candidu nenašli, ale našli dva streptokoky. Zaujal mě hlavně Pyogenes. Paní doktorka říkala, že můžu být přenašeč a že se teď atb stejně léčit nemůžu. Cítila jsem se zdravě, takže jsem vyšla mezi lidi a jela jsem na výlet. Z výletu jsem přijela před týdnem a sloupaly se mi bříška prstů. Z netu jsem zjistila, že je to po prodělané spálové angíně, poslední stádium.- zděsila jsem se. Šla jsem k nové ORL lékařce, protože nemocnici jsem nevěřila. Paní doktorka řekla, že na atb už je pozdě, krk mám pořád zarudlý dost, ale nebolí mi. Nabrala mi ASLO, CRP a revmat. faktor. Jen ASLO mám nyní zvýšené, to prý ale klesá pomalu a bývá dlouho vyšší. Paní doktorka mi místo atb předepsala Broncho Vaxom, že by mi ten krk mohl taky vyčistit a podpořit imunitu (velmi často marodím poslední 2 roky) Nyní se po 2 dnech užívání se mi zdá, že je krk nad mandlemi snad ještě více červený, ale nepálí mi tam. Teploty nemám a celkově se cítím docela dobře. Mám kloktat propolis a řepík. A prý nemám mít žádná omezení při Broncho Vaxomu, můžu i na brigádu, jak jsem zvyklá. Mám ale obavu z revmatické horečky, protože se spálová angína zjistila až pozdě a léčena být atb snad ani nemohla. Strejda revmatickou horečku kdysi prodělal, a tak mě to nyní velmi trápí, že se mi to také stane. Navíc jsem ležela jen 6 dní, protože jsem měla diagnozu té moučnivky. Mohu se Vás optat, co tři týdny po začátku angíny znamená nízké CRP a revm. faktor a vyšší ASLO? Případně jestli je opravdu možné prodělat Pyogena bez následků bez atb a zbavit se ho pomocí Broncho Vaxomu? Na výtěr mám jít za měsíc, až budu dobírat lék. Někde jsem četla, že infekce "S. Pyogenes je samoúzdravná" Děsí mě ten zarudlý krk, i když mi nebolí. Moc děkuji za Váš cenný čas.

Odpověď odborníka:

Pokud je CRP nízké, znamená to že se nejedná o akutní infekci. Tedy ani nejsou potřeba ( v této situaci ) antibiotika. Co se týče ASLO, záleží na hodnotách jaké jsou, jestli je to spíš vedlejší nález a nebo je nutno na to brát ohled. Pokud je podezření na to že jste tu infekci prodělala a riziko revmatické horečky je reálné, pak byste měla absolvovat dlouhodobou léčbu Pendeponem. K tomu, zda je to vhodné by se měl vyjádřit lékař - infekcionista. Brobnchovaxom Vám v téhle situaci příliš nepomůže.
Nicméně jak popisujete Vaše potíže, problém u Vás bude hlubší, tedy sklon k nemocem, chronické bolesti v krku atd. Myslím, že by pro Vás bylo prospěšné vyhledat lékaře - homeopata, který Vám cílenou homeopatickou léčbou pomůže zlepšit imunitu a krom jiného, existuje lék Streptococcinum ( na recept a individuální dovoz ), který se používá na cílenou léčbu chronických streptokokových infekcí.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Endometrióza ženám může bránit v otěhotnění
Články: Endometrióza ženám může bránit v otěhotnění
Po miminku touží snad každá...
Vyšetření prostaty
Články: Vyšetření prostaty
Co vše má zahrnovat...
Alergikům může být parfém nepříjemný stejně jako výfukové plyny
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Gynekologické vyšetření
Články: Gynekologické vyšetření
Co vás čeká při...
Léčba alergie může zahnat i únavu
Články: Léčba alergie může zahnat i únavu
Mnohé projevy alergií jsou...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: